Chris Whitaker, Välkommen till Tall Oaks

Slutet blir vår början blev en enorm succé när den publicerades på svenska våren 2022. Boken utsågs till Bästa utländska kriminalroman av Svenska Deckarakademin och toppade pocketlistan under hösten.
Nu utkommer Chris Whitakers kritikerrosade debutroman, Välkommen till Tall Oaks.

Ingenting är vad det verkar i Tall Oaks, en småstad i Kalifornien där alla känner alla och våldsbrott är något ytterst sällsynt. Samhällets idylliska fasad krossas när en kidnappare i clowndräkt rycker treårige Harry Monroe från sitt eget hem.
Trots intensiv mediebevakning och en outtröttlig polisutredning förblir bortförandet ett mysterium.

Tre månader senare är Harry fortfarande försvunnen och de flesta har gått vidare i sina liv. Men inte Jessica, Harrys mamma, och Jim, den lokala sheriffen.
Vem som helst i Tall Oaks kan vara skyldig: enstöringen Jerry med en hemlighet som bara hans mamma känner till, Jared som plötsligt dyk upp i stan med ett oklart förflutet, tonåringen Manny som drömmer om att bli gangster, och till och med Jessicas faster Henrietta och farbror Roger.

Författaren

Chris Whitaker är född och uppväxt i London och bor nu i Hertfordshire med sin fru och tre barn. Han debuterade 2016 med Tall Oaks som belönades med Crime Writers’ Association New Blood Dagger Award. 2017 kom All The Wicked Girls (ej översatt till svenska) och 2020 We Begin At The End som blev hans stora kommersiella genombrott. Den har översatts till tjugoåtta språk, fick The Gold Dagger för årets bästa spänningsroman i Storbritannien och kommer att filmatiseras av Disney’s 20th Television. Den kom ut på svenska 2022, Slutet blir vår början, och utsågs till årets bästa översatta kriminalroman av Svenska Deckarakademin. 2021 kom han ut med sin fjärde bok, The Forevers (ej översatt till svenska).

Recensioner

Anders Kapp recenserar Välkommen till Tall Oaks.

Efter endast fyra utgivna böcker har Chris Whitaker redan etablerat sig som en av Englands stora spänningsstjärnor; hans första bok, Tall Oaks från 2016, utsågs till bästa debut och trean, We Begin At The End från 2020, utsägs till bäst i England det året. Rättigheterna har sålts till många länder men det har gått rätt trögt med svenska översättningar. Först ut på svenska var just trean, på svenska Slutet blir vår början, som utsågs till årets bästa översatta kriminalroman av Svenska Deckarakademin 2022. Nu finns även hans debut ute på svenska med titeln Välkommen till Tall Oaks. Han har en egen stil med hårt skruvade karaktärer, dramatiskt känsloregister, brutal humor och svårförutsägbar intrig. Tall Oaks är ett välmående litet samhälle i Kalifornien men frågan är om man riktigt kan känna sig välkommen; i skuggorna kring de ständigt solindränkta eleganta husen finns människor som kanske under ytan är något helt annat än man förväntar sig. Det är fantastiskt bra men om man ändå ska försöka hitta något att kritisera så matchas kanske inte den lysande berättarförmågan av själva berättelsen.

Läs hela Anders Kapps recension här.

”Det är sällsynt att en roman kan vara både briljant komisk och tragisk, och balansera de två så skickligt.”
The Sun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *