Dag Hammarskjöld, Vägmärken


Efter Dag Hammarskjölds död i september 1961 fann man i hans bostad i New York ett manuskript med titeln Vägmärken. I ett närslutet brev kallade han anteckningarna för ”en sorts vitbok rörande mina förhandlingar med mig själv och Gud”.

Dag Hammarskjölds bok är idag en klassiker. Efter utgivningen 1963 har Vägmärken översatts till en mängd språk ¿ och nya läsare finner ständigt vägen till en av den svenska litteraturens mest säregna tänkare.

Dag Hammarskjöld föddes 1905. Han var FN:s generalsekreterare från 1953 till sin död 1961 och ledamot av Svenska Akademien från 1954. År 1961 erhöll han postumt Nobels fredspris.

Film

I slutet av december 2023 släpptes filmen ”Dag Hammarskjöld”, som är ett ambitiöst och påkostat porträtt av Dag Hammarskjöld under 1961. Mikael Persbrandt spelar rollen som FN:s generalsekreterare. Under några intensiva månader försöker han lösa politisk kris och krig i Kongo medan han grubblar på sin ensamhet. Ungdomsvännen Peter tinar hans hjärta och påminner om känslor han försökt trycka ner.

”Hammarskjöld” är välgjord och välspelad. Mikael Persbrandt ger honom tyngd och sårbarhet. Det är säkert rätt att teckna honom både som karismatisk FN-ledare som briljerar i talarstolen, och som den osäkre grubblaren i ensamhetens mörker. Men det är en svår balans. I en scen blir huvudpersonen tårögd. Det kan just då bero på det blodiga mördandet i krigets Kongo. Eller apans öde. Eller sorgen över att han kanske valt bort en kärlek. Stort och smått. Allt på en gång. Att vara människa.