Johanna Ranes – Agnes, Louis, Paris

Författarbild Banner

Gripande roman om kärlek, resedrömmar & en hemlighet som förändrar allt.

Bokomslag

Ortopeden Agnes är skicklig på att gipsa brutna ben och sy ihop andra människors sår, men hennes egna sorger är inte lika väl omhändertagna. Redan vid första mötet lyckas hon förolämpa den nyinflyttade läkaren Louis som börjat arbeta på Söderberga lasarett. Som tur är har Louis bestämt sig för att inte låta motgångar avskräcka honom – tvärtom – och Agnes felsteg leder därför till en träff där hon visar honom runt i staden.
De inser snart att de inte bara delar en kärlek till körsbärsglass utan också till Paris, staden i deras minnen och drömmar. Agnes faller för den livsbejakande, impulsiva Louis. Men Louis har inte berättat allt om vad som ligger bakom hans drastiska livsfilosofi, utan visar sig bära på en hemlighet som kommer att förändra deras liv.

Agnes, Louis, Paris är en gripande och hoppfull roman om livsdrömmar och om den avgörande roll vi människor har i varandras öden.

Bokfakta:
Författare: Johanna Ranes
Artnr/isbn: 9789180636605
Förlag: Modernista
Utgiven: 2023
Sidor: 270 s
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur

Författaren:

JOHANNA RANES [f. 1979] är läkare och författare. Hon är bosatt i Stockholm. Agnes, Louis, Paris är hennes första bok på Modernista, en roman för alla som älskar bitterljuva historier av Jojo Moyes och det livsbejakande i Emma Hambergs Agneta-serie.

Sagt om boken:

»Man berörs på djupet av denna vackra berättelse.« Betyg: 5 av 5 – Rämmengården
»Inte ett öga torrt när bokens sista sida lästs.« Betyg: 5 av 5 – Ewas boktips
»Den här är så otroligt bra!« Emelies boktips
»Under läsningen så rann tårarna. Jag älskade boken.« Anettes lilla bibliotek
»En av de bästa böcker som jag har läst i år.« Te och böcker
»En bok du inte ska missa.« Lollos Bokhörna
»Jag berörs verkligen på djupet.« Stinas boksida

Recensioner:

Agnes är ortoped, älskar sitt jobb trots den stressande sjukhusmiljön på Söderberga lasarett. Louis är nyanställd infektionsläkare på sjukhuset. Han håller ett lunchföredrag som Agnes och hennes kollega och vän Beata lyssnar på. Han pratar engagerat om olika typer av virus som finns på olika platser i världen. När de går därifrån säger Agnes något nedsättande om läkare som kommer från storstan till lilla Söderberga. ”De blir aldrig långvariga som lantläkare”, Louis råkar höra detta och Agnes får skämmas.

Men han är storsint, när de båda några veckor senare är schemalagda till nattjobb på akuten upptäcker hon att han är trevlig och har bra hand med patienterna som kommer in akut. Han frågar om hon vill visa honom staden, hon säger ja, lite tveksamt, det är inte så mycket att visa. Det tar en halvtimme ungefär.

Hon faller för honom. Han är livsbejakande och impulsiv. De blir ett par. De har ett gemensamt mål. En resa till Paris någon gång i framtiden. Det han inte berättar för henne är att han bär på en allvarlig sjukdom, en sjukdom han själv förtränger.
På en semesterresa till Gran Canaria överanstränger han sig på en cykeltur i bergen. Han faller ihop, blöder näsblod som Agnes får svårt att stoppa. Han blir väldigt sjuk med febertoppar. Agnes får nu veta att han har leukemi med väldigt dåliga värden. Nu förändras livet för dem. Han blir kvar på sjukhuset i Sverige, prognosen är allvarlig. Man söker efter en donator av stamceller, det enda som kan få honom frisk igen.

En bok jag läser med en klump i halsen. Så känslomässigt skriven av Johanna Ranes, som också är läkare förutom författare. Agnes vet att det finns en sak hon kan göra för Louis där han ligger svårt sjuk. En resa med cykel där han från sin sjuksäng får följa henne längs vägen. En omtumlande bok med ett gripande innehåll.

Johanna Ranes debutroman får ett högt betyg av mig.

/Monica Gullman

Boken är med i Låna & Läs 2023/24

Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för leverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha leverans eller hämta i butiken.