Kjell Westö, Skymning 41

Banner författaren

Bokomslag

Kjell Westös nya roman börjar i slutet av januari 1940. Då har kriget som ska kallas vinterkriget pågått i snart två månader. Molly befinner sig på turné i Sverige, teatersällskapet reser från ort till ort samtidigt som hon anar att hennes skådespelarkarriär håller på att gå i stå. Henry är i fält, utsänd som journalist för att skildra striderna, men han märker omgående att allt inte låter sig berättas – är det krig får sanningen offras för nationens väl och ve. I mars 1940 kommer freden, och Molly och Henry lappar ihop sin trasiga relation. Men snart är det 1941 och ett nytt krig tornar upp sig. Kjell Westö har skrivit en drabbande kärleksroman om en tid, inte olik vår, där kriget färgar alla relationer: allt är osäkert, allt är skört i skymningsljuset.

Kjell Westö

Kjell Westö, född år 1961 i Helsingfors, är en av Finlands främsta författare. Han är mest känd för sina episka romaner som utspelar sig i Helsingfors, men har även skrivit noveller, poesi, essäer och krönikor.

Westö debuterade som poet år 1986 och gav tre år senare ut sitt första prosaverk, Utslag och andra noveller, som blev en kritikerframgång och nominerades för Finlandiapriset. Westö gav prov på det som skulle bli hans starka sidor också i fortsättningen: en säker känsla för replikföring, miljöer och stämningar.

Med sin första roman Drakarna över Helsingfors (1996) fick Kjell Westö ett definitivt genombrott både hos den finlandssvenska och den finskspråkiga publiken. Romanerna Vådan av att vara Skrake (2000) och Lang (2002) nominerades för både Finlandiapriset och Nordiska Rådets pris, och Lang översattes till tretton språk. Den fjärde romanen Där vi en gång gått (2006) blev Kjell Westö belönades med Finlandiapriset och blev en storsäljare både på svenska och finska. Den uppfördes som pjäs på Helsingfors stadsteater och blev även film och tv-serie. Romanen blev Westös genombrott i Sverige.

Efter hyllade romanerna Gå inte ensam ut i natten (2009) och Hägring 38 (2013), blev läsekretsen än vidare. Den senare romanen nominerades till Finlandiapriset och Augustpriset och belönades med Nordiska rådets litteraturpris år 2014. Boken fick även Sveriges Radios Romanpris och samma år, 2014, mottog Westö också det svenska Aniarapriset samt Samfundet De Nios Stora pris för sitt samlade författarskap. Scenversionen av romanen Hägring 38 premiär hade premiär i september 2017 på Nationalteatern i Helsingfors.

Den svavelgula himlen utkom 2017 på svenska och möttes av strålande recensioner. Tritonus (2020) är Kjell Westös åttonde roman och den belönades med Svenska Yles litteraturpris 2020. Under 2022 utkommer han med boken Åren som är hans första bok tillsammans med brodern Mårten Westö.

Recensioner

En finlandssvensk författare jag tycker om, jag har nog läst de flesta av hans böcker. Han har fått massor med priser för sitt skrivande. Kjell Westö är skicklig på att skriva den här typen av böcker. Hur människor lever när kriget pågår i dess närhet. Hans språk är vackert och storslaget.

Skymning 41 utspelar sig under finska vinterkriget när Sovjetunionen anfaller med fulla styrka längs den finska gränsen.

Boken handlar om skådespelaren Molly Timm. Hon reser under första delen av boken runt i Sverige på turné med ett finsk-svenskt teatersällskap. De har uppsättningar längs hela landet, ibland två per kväll. Det tär på hennes energi, hon får inte längre de roller hon vill ha, yngre skådespelare har tagit över. Hon får filmroller ibland, hon är vacker och kameran älskar henne. Henry Gunnars är hennes fästman, han är journalist och är utsänd av sin tidning till fronten för att skildra hur de finska soldaterna har det under de hårda striderna i skyttegravarna. Henry vill sanningsenligt skriva om krigets fasor. Den bistra kylan, soldaterna som dör, både finska och ryska, framför hans ögon. Hans redaktör vill inte att han ska skriva så detaljerat om allt det hemska. Han tror inte att läsarna vill veta det värsta, så han trycker inte Henrys artiklar, något som gör honom både besviken och arg. Molly och Henry försöker hålla kontakt med varandra via brev, men det kan ta tid för dessa att komma fram. Hon på resande fot i Sverige och han som krigsreporter. De längtar tills de kan mötas igen i Helsingfors när vinterkriget är över. Vilket det är 1940.

Sovjetunionen har ockuperat stora delar av landet bland annat Karelen. Människor köar i Helsingfors för att komma över matvaror som bröd och kaffe. Cigaretter och alkohol kan man bara köpa svart. Molly kämpar på med sina teaterroller och Henry med sitt skrivande. Hans redaktör skrotar det mesta han skriver. Han tillbringar mer och mer tid med sina suparkompisar till Mollys förtret, deras förhållande börjar spricka. Så står ett nytt krig för dörren. Hitler stormar fram i Europa. Han har invaderat Danmark och Norge, förutom Narvik. Sverige håller sig neutralt. Henry får en än gång ge sig iväg till krigshärdarna.

Denna roman från en krigstid är en storslagen läsning. Henrys kamp för att berätta hur fasansfulla dessa krig är. Molly som försöker förstå att hennes tid i rampljuset börjar närma sig ett slut.  Hennes oro att det ska hända Henry något när han finns där ute i skyttegravarna utsatt för fiendens kulor.

Den får högt betyg

Monica Gullman

Vad andra har sagt

”Skymning 41” är en av Kjell Westös bästa romaner hittills och frågorna den ställer i högsta grad relevanta just nu.” SvD

”Ögonen svider. Men inte av arkivdamm eller sepiagrums utan för att jag blir starkt berörd.” Expressen

”Kjell Westö är en gudabenådad skildrare av Weltschmerz” DN

”Skymning 41 är en berörande och omskakande berättelse om vad krig gör med oss, både som individer och som samhällen.” YLE

”Att läsa Kjell Westö ger en hopp om att det fortfarande går att foga samman all världens trasighet.” GP

”En starkt berörande läsning om två människor som kommer att leva kvar efter läsningen, likt tidigare vänskaper som har skingrats för vinden.” Gefle Dagblad