Alexandra Appelqvist, Från Monterosa till Röda Bergen

Banner Alexandra Appelqvist

Stella lämnar Monterosa för att flytta med sin pappa till Röda bergen i Stockholm. Hon fantiserar om ett pulserande stadsliv långt ifrån den italienska alpbyn där alla känner alla och vardagen blivit trång som en krympande tröja. I lägenheten vägg i vägg med sin pappas börjar hon om på nytt.

Bokomslag

Peter har efter många års familjeliv i Monterosa skilt sig och återvänt till sin ungkarlslya i Röda bergen för att förverkliga drömmen om en egen kvarterskrog. Han längtar efter ett anonymt liv i Stockholm och vill möta kärleken igen. Med lyckan över att hans dotter flyttat med honom kommer oron. Hur ska han kunna leva ett spirande singelliv och samtidigt se till att Stella trivs i sitt nya hemland?

När Stella och Peter en morgon stöter på varandra i trapphuset med varsitt sällskap från natten inser de att de inte längre känner varandra så väl som de trott. De bestämmer sig för att äta lunch tillsammans varje söndag året ut och vid varje tillfälle avslöja något om sig själva som den andra inte vet. Men ska de våga berätta de riktiga anledningarna till varför de var tvungna att lämna Monterosa?

Bokfakta:
Författare: Alexandra Appelqvist
Artnr/isbn: 9789177996101
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Utgiven: 2023
Sidor: 271 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur, Feelgood

Författaren:

ALEXANDRA APPELQVIST debuterade 2017 med feelgoodsuccén Handboken för singlar på gränsen till nervsammanbrott. Hösten 2020 släpptes uppföljaren Konsten att svepa det halvfulla glaset, och ett år senare spänningsromanen Helix. Från Monterosa till Röda Bergen är den första delen i hennes nya feelgoodserie Röda bergen.
Alexandra lever med sin familj i Stockholm, växelvis mellan hemmet i Vasastan och skärgårdshuset på Svartsö, och driver talaragenturen BYWRTRS som representerar aktuella författare.

Sagt om boken:

”Underbar eskapistisk feelgood.” Christoffer Holst

”Feelgood som kittlar hjärtat, sinnet och smaklökarna. Välskriven med karaktärer man inte vill släppa, nu längtar jag efter uppföljaren.” Caroline Säfstrand

Recensioner:

Boken handlar om Peter som flyttar hem till Stockholm från Monte Rosa i Italien. Tanken är att han ska förverkliga sin dröm, att öppna en kvarterskrog. Han är skild från sin italienska fru Chiara, nu vill han leva singelliv och kanske hitta kärleken igen.

Stella, hans 22-åriga dotter lämnar också Monte Rosa för Stockholm. Hon flyttar in i en liten lägenhet, granne med honom i Röda Bergen.
Båda har de något de flytt ifrån. De hoppas på en ny start och gå vidare i sina liv. Stella har kommit in på en konstskola. Hon oroar sig för hur det ska gå? Kommer hon att trivas, hitta kompisar och framför allt duga inför de krävande lärarna. Peter och Stella bestämmer sig för att bjuda in varandra på söndagslunch. Närma sig varandra försiktigt som far och dotter.

De överträffar varandra i att laga italienskt, maten de båda älskar. Tre-rätters, de samtalar, delar med sig av de hemligheter de tycker är OK. De mörka sådana gör för ont att tala om, så dessa sparar de.

Peter får hjälp av en terapeut med sin ångest. Det går trögt att få fram alla dokument som behövs för att öppna kvarterskrogen. Han blir stressad, hade tänkt öppna till jul.
Stella får en vän i Arthur, han är också lite udda. De stöttar varandra på skolan och fritiden, Stella backar när Peter blir för på. Han har många frågor som hon inte orkar besvara. Peter blir orolig, vet inte var gränsen går.

En härlig feelgood roman, jag läser om dessa två karaktärer som verkligen anstränger sig för att nå fram till varandra. Den härliga italienska maten de bjuder varandra på. Mums… Hade varit kul om recepten lagts ut i slutet av boken.

När jag läser mellan raderna anar jag att det kommer en uppföljare. Vill ju veta hur det kommer att gå med Peters planer med kvarterskrogen. Stellas val, Monte Rosa eller Stockholm?
Den uppföljaren kommer jag att läsa….

Den får högt betyg!

Boken är med i Låna & Läs 2023/24. Jag har nu läst 36 av de 55 böcker som är med.

/ Monica Gullman