Jonas Gardell, Fjollornas fest

Stadens fjollor skulle minnas natten den 29 juli 1971 för att Club Etoile flyttade till Piperska muren och ställde till med en fest som kom att kallas ”Sveriges största fjollparty”.

Taxi efter taxi rullar in och lämnar av dem – Kajsa, Bettan, Rosa, Nana, Jeanette, Frances och de andra fjollorna – de som i vanliga fall föraktas till och med av andra homosexuella. För en enda natt äger de världen.

Samtidigt någonstans i en förort vaknar en liten pojke och stiger fram till fönstret och tittar ut åt det håll som staden ligger. Det är som han hör ett skratt. Som om något borta i staden lockar honom till sig.

Fjollornas fest är en bitchig, smärtsam, rolig, mörk och filmisk berättelse om fjollorna – då som nu bland de mest utsatta av alla.

Bokfakta:
Författare: Jonas Gardell
Artnr: 9789113129044
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2023
Sidor: 217 s
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur

Jonas Gardell

Jonas Gardell är en av Skandinaviens mest kända och folkkära författare och kulturpersonligheter.

Sedan debuten 1985 har han skrivit en mängd romaner, tv- och filmmanus, shower och sångtexter.

Få svenska romaner har fått ett sådant oerhört genomslag som En komikers uppväxt och Torka aldrig tårar utan handskar. Hans senaste roman Till minne av en villkorslös kärlek blev en av 2018 års mest sålda skönlitterära böcker i Sverige. Hans böcker är översatta till ett tjugofemtal språk.

Jonas Gardell har utnämnts till hedersdoktor tre gånger. I teologi vid Lunds universitet 2007, i medicin vid Linköpings universitet 2013 samt i filosofi vid Åbo Akademi 2018.

Recension:

29 juli 1971 samlas stadens fjollor till en brakfest på Piperska muren i Stockholm. Det serveras champagne och snittar. 700 fjollor uppklädda till tänderna gör entré. Sminkade och med sylvassa klackar kom det i taxi efter taxi. Nu skulle här festas. Man dansar, dricker, hånglar, Framåt natten samlas ett gäng fjollor i sittgruppen i trädgården. Jeanette, Francis, Nana, Bettan, Kajsa, Rosa och Susanne.

Per-Ola har inte fått något kvinnonamn, men han har gott om pengar och oftast är det han som betalar när fjollorna festar. Man dricker och pratar i munnen på varandra. Berättar saker ur sina liv som alla har hört många gånger tidigare. Skrattar och skrattar så man faller ur stolarna. Det fjollska språket. Någon säger något förfärligt till dig, du säger något förfärligt tillbaka, sedan skrattar ni åt alltsammans, du måste bita ifrån, detta har alla fjollor fått lära sig från grunden.

Boken handlar också om Mikael som vet att han varit annorlunda ända sedan han var liten, hans mormor säger att han inte är riktigt navlad. Han växer upp spinkig och liten, tunnhårig med stora öron. Hans mamma varnar honom för främmande farbröder som vill ge honom godis och sen försöker locka honom med sig.
Han ställer sig ute på gatan och väntar på farbrorn som ska komma med godis, helst vill han ha Tutti-Frutti tablettaskar, men det kommer ingen farbror.

När han är 14 år ser han ut som 12. En man närmar sig honom på gatan i stan. Han har inget godis men bjuder med Honom på konditori. Dagen efter vill mannen träffas igen. Mikael är tveksam, han har ljugit och sagt att han heter Erik och är 15 år. Mannen är obehaglig men Mikael går ändå med på att träffas.
Den grymma upplevelsen som sen sker får Mikael att förstå vem han är, egentligen.

Jonas Gardell skriver med humor men också med svärta, det gör lite ont i mig att läsa boken som kommer att finnas kvar i mitt huvud länge.

/Monica Gullman

Beställ/Reservera:

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för leverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha leverans eller hämta i butiken.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *