Den stora BOKREAN 2024

I hundra år har bokhandelns stora bokrea varit en fest för alla som älskar att läsa! Så även i år med mer än 800 titlar att välja mellan.

Banner reafinalen 2024

50% RABATT PÅ ALLA REABÖCKER

Bokrean börjar gå mot sitt slut men än finns det mängder av underbara reaböcker kvar att fynda. Från och med idag 7 mars får du 50% rabatt på samtliga bokreatitlar i butiken. Passa på att fynda årets läsning nu!

Gäller alla reaböcker 7-17 mars 2024 eller så långt lagret räcker. Vi reserverar oss för ev slutförsäljning. Kan inte kombineras med andra erbjudanden. Gäller inte i vår webbshop här på vangavan.se.

Årets Stora Bokrea 2024

Fram till reastarten kan du fundera på vilka titlar du är intresserad av och kanske hittar du sådana som du inte upptäckt tidigare. Till din hjälp erbjuder vi dig vår reakatalog, som du kan hämta i butiken eller ladda hem som pdf, se nedan.

Bokrean är viktig för oss som butik i stenstan. Vi är oerhört tacksamma för att du handlar hos oss, det ger oss möjlighet att fortsätta driva butiken. Under bokrean är priserna i stort sett lika i vår butik och hos nätbutiker.

I reakatalogen finns över 800 titlar att välja bland. Gör en lista över de böcker du vill ha och kom gärna in till oss så hjälper vi dig, du kan även ringa oss på 060 150475 eller mejla info@vangavan.se.

Boka dina reaböcker lokalt här hos oss!

Längst ned på denna sida återfinner du ett bokningsformulär som du kan använda dig av för att reservera reaböcker från och med den 20 februari. Notera dock att du behöver handla för minst 300 kr. Vi plockar de böcker som finns i lager (reservation för slutförsäljning) och du behöver hämta dem inom tre dagar.

Hur får jag veta vilka titlar som ingår i bokrean?

  • Hämta katalogen i butiken, eller
  • Ladda hem katalogen som pdf här.

Anders Kapp tipsar om sina favoriter

Ovanjorden, Mikael Berglund
Civilisationer, Laurent Binet
Andromeda, Therese Bohman
Lektioner i kemi, Bonnie Garmus
Ödet och hoppet, Niklas Natt och Dag
Kaffe med mjölk, Ella-Maria Nutti
Hundparken, Sofi Oksanen
Allt vi inte sa, Sara Osman
Ruth och Pen, Emilie Pine
Sniglar och snö, Agneta Pleijel
Putins krets, Catherine Belton

Klicka här för att läsa Anders Kapps recensioner av ovanstående.

Monica tipsar om sina favoriter

ROMANER

Majgull Axelsson, Svalornas flykt
Lena Andersson, Studier i mänskligt beteende
Bonnie Garmus, Lektioner i kemi
Tessa Hadley, Fri kärlek
Agnes Lidbeck, All min kärlek
Katarina Widholm, trilogin om Betty
Tipsar särskilt om Susanna Alakoski, Bomullsängeln del 1, Londonflickan del 2. Del tre har kommit nu i dagarna, Dotterdottern, men den finns inte på rean.

SPÄNNING

Tove Alsterdal, Djuphamn
Anders de la Motte, Glasmannen
Hjort/Rosenfeldt, Skulden man bär
Ragnas Jonasson, Utlämnad
Sara Strömberg, Skred
Karin Smirnoff, Havsörnens rike
Tipsar särskilt om Håkan Nesser, Det kom ett brev från Munchen

I rean finns mängder av barnböcker, se sid 42 till 59. Bra böcker för alla åldrar, bebis till tonåring.

Till sist, jag sparar på böcker om stickning och jag har hittat två favoriter:

Lotta Lundin, Sticka nytt
Laerke Bagger, Sticka.

Monica Gullman

Banner Förfest

REA Förfesten

Under förfesten, kvällen den 19 februari, med start kl 18.00, blir det boktips, du får träffa författaren Lisa Ridzén aktuell med boken ”Tranorna flyger söderut”, Eveline Santner berättar om sina favoriter bland årets 800 böcker, vi bjuder på fika och dessutom får du möjlighet att plocka dina reaböcker först av alla, (men hämta sedan rean startat, givetvis).

  • Läs mera om förfesten här!
  • Du behöver en biljett, (50 kr), som du köper i kassan eller i vår webbshop. (Biljetter reserveras inte!)

Historia: 100 år med Bokrean

Bokrean började redan i slutet av 1920-talet då bokförlagen ville få sålt sina restupplagor. Då fanns inga regler för rean, utan ett förlag började sin rea i början av våren och sedan hängde de andra förlagen på med sina. Det var endast böcker som var fem år eller äldre som var med på rean.

Under 1930-talet började förlagen enas om bestämda datum varje år, runt den 15 februari. Redan då diskuterades startdatumen och bokrean fick inte ligga för nära julhandeln. Fler faktorer kom att spela in på valet av datum, såsom datum för avlöning och skolornas sportlov.

År 1940 gick tre förlag samman och tryckte den första gemensamma reakatalogen. 1945 var det hela 14 förlag som samsades i samma katalog, med över 900 titlar. Detta var billigare för de inblandade förlagen, och gav även kraftfullare marknadsföring.

1950 genomförde förlaget Bonniers en stor lagerrensning i samband med bokrean, som därmed blev förlagets dittills största bokrea. Bonniers reakatalog innehöll det året 850 titlar och trycktes i 420 000 exemplar. Under 50- och 60-talet ökade också medias och allmänhetens intresse för bokrean som då blev ett gigantiskt jippo. På 80-talet sjönk intresset och bokrean fick dåligt rykte eftersom specialupplagor trycktes upp enbart för rean. Dessa rensades dock bort i slutet av 80-talet och rejäla prissänkningar infördes. Dessa åtgärder var lyckade. Bokrean fick tillbaka sitt goda rykte och försäljningen ökar fortfarande.

Det finns en del regler och överenskommelser för att bokrean ska bli så rättvis som möjligt för alla inblandade butiker. Reglerna sätts av Svenska Bokhandlareföreningen. Exempelvis har det gemensamma startdatumet bestämts bland annat för att få upp ett tryck och intresse för rean och även uppmärksamhet – av både kunder och media – över hela Sverige samtidigt.

Bokhandlare över hela landet har nu därför ett gemensamt datum för bokreans start, och reaböckerna får inte säljas före detta datum. I år är startdatum tisdagen 20 februari.

Bokningsformulär


Notera! Du behöver beställa för minst 300 kr och hämta dina varor inom tre dagar.