Jonas Moström & Arne Dahl, Skaparen


Första delen i nya serien True fiction. Hisnande metathriller när deckarförfattaren Tom Borg blir misstänkt för det mord han själv skriver om.

När den världsberömda deckarförfattaren Tom Borg gör research till sin nya roman på en exklusiv svartklubb i centrala Stockholm blir han vittne till det mord han just skriver om. Snart är han jagad både i fiktionen och i verkligheten. Var går egentligen gränsen? Vill han verkligen veta det?

Toms antagonist är den MMA-fightande polisen Olivia Woolf. Hon bär sin egen tvilling inom sig, har ett blått och ett grönt öga, och spöar på sin lediga tid upp våldtäktsmän som går fria.

Snart uppdagas det att Tom inte bara är jagad av polisen. En radikal grupp med egen agenda verkar ligga bakom händelserna som drivit Tom på flykt. Vem styr egentligen narrativet i den bok Tom arbetar med, och vem bär skulden när verkliga människor far illa?

SKAPAREN är första delen i den nya serien True Fiction. Det är en thriller i bröderna Coens anda: en oemotståndlig bladvändare med nagelbitarspänning, svart humor och bisarra karaktärer.

Arne Dahl har bland annat vunnit Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman och Deutscher Krimi Preis samt Ripper Award (European Crime Fiction Star Award) för sitt samlade verk. Han har skrivit uppåt trettio böcker i ett flertal olika serier, framför allt inom krim, och han är översatt till mer än trettio språk.

Jonas Moström är författare och läkare. Han har skrivit två kritikerhyllade och bästsäljande serier. Åtta böcker om Sundsvallspolisen Johan Axberg och tio om Uppsala-psykiatrikern Nathalie Svensson. Böckerna är översatta till tio länder. 2017 vann Jonas Stora Ljudbokspriset för romanen Midnattsflickor.

Recension

Med överskruven som segervapen

”Jan Arnald och Arne Dahl har runt trettiofem utgivna böcker bakom sig och Jonas Moström drygt tjugo så det handlar om både omfångs- och framgångsrik erfarenhet som möts när de två vännerna nu debuterar som parskrivare. Uppenbart har de haft hejdlöst roligt under skrivandet, berättarglädjen transformeras också till läsglädje; Skaparen, starten på serien True Fiction, skiljer sig radikalt från vad de skrivit tidigare: det här är skruvad metafiktion i flera lager, svart humor, bisarra karaktärer, stor konspiration, halsbrytande kurvor och minnesvärda scener. De två busar på sin egen hemmaplan: huvudperson är den världsberömda deckarförfattaren Tom Borg som fastnat i svårartad skrivkramp när han personligen kastas in i den dramatiska händelsekedja som han just försöker skriva om.”

Läs Anders Kapps recension här.