Louise Körnung, Självporträtt

Banner författaren Louise Körnung

Året är 1948. Hilde von Godesberg vaknar upp på en anstalt för sinnessvaga dit hon skickats av den nazistiska regimen för medicinering på obestämd tid. Hon minns inte varför hon hamnat där eller vad som hänt i Tyskland de senaste tio åren.

Bokomslag

Långsamt börjar fragment från det förflutna återvända: Konstakademin i Berlin där hon studerade. Den förbjudna vänskapen med Simon, en begåvad judisk konstnär. Professorn i konsthistoria som fick henne att ifrågasätta lojaliteten till det nationalsocialistiska partiet och familjen. Äktenskapet som förde henne rakt in i regimens maktcentrum.
Men vad har hänt med dem alla? Och kommer hon någonsin lyckas frigöra sig från det förflutnas bojor?
Historisk debutroman om propaganda, makt, vänskap & kärlek.

Bokfakta:
Författare: Louise Körnung
Artnr/isbn: 9789180631679
Förlag: Modernista
Utgiven: 2023
Sidor: 447 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur

Författaren:

Louise Körnung har haft en karriär som diplomat i Afghanistan, Palestina, Pakistan, Ukraina och Egypten och är numera bosatt på Öland. Självporträtt är hennes debut, en historisk roman förlagd till Berlin och Jerusalem. En berättelse om propagandans polariserande kraft, om hur destruktiva makter kan manipulera okunskap och rädslor, men också om den tidlösa kraften i vänskap och kärlek.

Sagt om boken:

»En helt uppslukande berättelse.« Betyg: 5 av 5 – Eva Åström, Expressen

»Körnung har verkligen en ovanlig förmåga att suggerera fram bildkonstverk enbart med hjälp av språket.« Aase Berg, DN

»Självporträtt är en djupt gripande roman som förtrollar med sin komplexa berättelse och mångfacetterade tematik.« Sandras böcker

»En berättelse om propaganda och manipulation, om konstuttryck och färgers innebörd, om vänskap och kärlek.« Betyg: 4 av 5 – BTJ

»En känslosam och drabbande berättelse.« Kalaskultur

»En intressant historia om att ifrågasätta sina föräldrar och lärare, att försöka bilda sig en egen uppfattning om hur världen är, och borde vara.« Bokfilosoferna

»En historia som biter sig fast och håller en i sitt grepp tills boken är slut.« Mias bok

Recension:

Berlin 1933, andra världskriget står för dörren. Det nationalsocialistiska partiet är starkt. Rikskanslern vill bygga ett mäktigt och rikt Tyskland. En berättelse om propagandans polariserande kraft.

Året 1948, Hilde vaknar upp på ett sjukhus för sinnesslöa. Där har hon neddrogad tillbringat de senaste tio åren. En psykiatriker anser att hon inte är sinnesslö. Han vill med samtal få henne att minnas vad hon blivit utsatt för och varför hon blivit inlåst och tungt medicinerad. Sakta börjar minnena komma tillbaka.

Berlin året 1933, parader längs gatorna. Hakkorsflaggor och facklor. Soldater i bruna uniformer med bistra ansikten. Den nya rikskanslern håller flammande tal till sitt land. Hilde går på konstakademin i Berlin tillsamman med Simon. De får sin utbildning av professor Lothar som öppet är emot det som nu händer i Tyskland.

Hildes föräldrar är nazister, särskilt hennes pappa stödjer det nationalsocialistiska partiet där Goebbels har en framträdande roll. Föräldrarna har ofta middagar där högt uppsatta nazister deltar, Hilde tvingas vara med på dessa där hon visas upp för sitt utseende och där hennes måleri blir uppvisad. Hetsen mot judar accelererar, hon vet att Simon är av judisk härkomst. Hon börjar oroa sig för vad som kan hända honom och den frispråkige professor Lothar som anses vara en svekfull landsförrädare.

Jag följer Hilde fram till året 1938. Pappan tvingar henne att gifta sig med en 35 år äldre nazist. En man som behandlar henne illa. Hon och Simon blir i smyg förälskade i varandra, något som absolut inte får ske. När det kommer fram hamnar hon skadad och trasig på sinnessjukhuset, föräldrarna har tagit sin hand ifrån henne.

En mycket välskriven och oerhört gripande bok om en tid i vår historia som inte nog många gånger kan dokumenteras i bok på bok.

Högt betyg 5/5

Boken är med i Låna&Läs 2023/2024

/ Monica Gullman