Kimmen Edin, Alla ljuger för Patrik Renberg

✨ Längtan efter kärleken är stor – men vägen dit är inte enkel.  ✨

Jag träffade Kimmen Edins mamma på bussen för en tid sedan. Hon berättade om sonens bokdebut och jag blev naturligtvis nyfiken. Nu har jag läst den och har lite svårt att släppa taget om alla tragiska människoöden. Alla ljuger för Patrik Renberg är en säregen berättelse. En mörk historia med en norrländsk klang som rör sig parallellt i två världar där det medvetna möter det omedvetna. 

(null)

Patrik Renberg står som vanligt bakom bardisken på värdshuset i Feliksfors. Bredvid honom ligger hans hund Sör-Alex. När flickan Ellie och hennes mamma Linda dyker upp i byn blir ingenting som det varit tidigare. Han känner till Lindas morbror Jerry Franke och vet vart hans samekåta ligger. Men Patriks tankar finns hos brodern Jocke – hans hjälte som försvunnit och hos cyckelflaskan med sprit som han döljer bakom disken.

Allt börjar med att Lindas adoptivdotter Ellie söker efter det arvt hon ska få den dagen hon fyller 10 år. Väl uppe hos advokaten i Feliksfors får de veta att förutsättningarna ändrats. Den ende som riktigt vet vad och varför är Lindas morbror Jerry, men ingen vet vart han befinner sig.

I Stockholm lever Felicia med djupa ärr i sin själ. Ingenting blev bättre efter att hennes oönskade barn dött. Ingen förstår hennes rädsla, men mat och sprit dämpar den värsta ångesten. När Felicia ser ett inlägg på sociala medier där flickan Ellie anonymt berättar om sitt liv, skriver hon en stödjande kommentar till mamma Lindas fördel. Omedvetet känner hon en koppling till Linda och hon vet att hon tidigare mött Ellie. Kanske i verkligenheten, kanske i en dröm där hennes döda dotter haft en framträdande roll.

Patriks Renbergs fixering vid sin bror styr hans handlingar och sätter hans agenda. Vilket inte alltid är en fördel för den ofta överförfriskade bartendern. Ingen tar Patrik Renberg på allvar, inte ens hans hund. Advokaten som gått i pension många år tidigare verkar ha duperats helt av den brutale heroinhandlaren Johnny Lindman som också är Ellies adopivpappa. Ryktet säger att Jerry Franke har drabbats av cancer och snart ska dö, men ingen vet exakt vem eller vilka som nu står som arvets förmånstagare. 

De tragiska personligheterna berör. Deras öden är hjärtskärande men ändå mänskliga. Berättelsens tragik har följ i människors spår under århundraden. Våldtäkter, sexuella övergrepp, alkohol, droger, matmissbruk, kroppsfixering och cancersjukdomar. Fysisk och psykisk misshandel som döljs och inte alltid syns utanför de stängda dörrarna. Det är lite omvälvande hur de mörka historierna ändå lockar till läsning, mina tankar går här osökt till Karin Smirnoffs böcker där det råa mörka och brutala är kärnan i böckernas handling. Precis som Jana Kippo så kryper de här karaktärerna in under mitt skinn när obehag, sårbarhet och humor blandas i en salig röra. 

Flickan Ellie har från tidig ålder tagit ansvar för sig själv och för mamma Linda, vilket gjort henne till en tioåring med en fyrtioårings själ. Hennes ordförråd och taktiska hjärna är ljusår ifrån de barn i samma ålder som jag mött. I Ellies fall borde samhället tidigt sett den misär hon lever i. Ett barn hör inte hemma i en så dysfunktionell familj.

Boken väcker många tankar för här finns så många undermeningar och sanningar kring mänskliga beteenden. De finns ute i samhället, alla de här barnen som tvingats bli vuxna och alla vuxna som regredierat i utvecklingen eller som aldrig riktigt vuxit upp. 

Det är en välskriven bok även om språket ibland drar åt det mer vulgära hållet. Ellie, Linda, Felicia och Patrik som också kallas Reno, har alla sina egna kapitel. Monologer och dialoger driver handlingen framåt, men en del av dem blir utdragna, långa och ibland lite spretiga. Där kan berättelsen ha en fördel av hållas ihop och kortas ner.

Här händer så många underliga och svårgreppade händelser så det är ingen idé att jag reflekterar och analyserar utifrån det beteendevetenskapliga synsätt som jag oftast gör. Den fiktiva berättelsen får flyga iväg på egna vingar och ta mig med till en annan dimension. Genom nattliga utflykter, tankar och tillbakablickar får vi ta del av kapitel efter kapitel ur karaktärernas liv och berättelser som rör sig i deras paradigm. Jag ska inte hellre spekulera i diagnoser men kanske skulle flera av bokens personligheter varit hjälpta av ett besök på Barn och Ungdoms psykiatrin.

Här mötet vi ett rikt persongalleri där barn far illa och vuxna är bundna till händer och fötter i ett destruktivt livshjul. Mitt i det mörka finns ändå en humoristisk ton, med små glimtar av ljus och en framtidstro som sprider värme och lockar till skratt.

Är blod tjockare än vatten och kan människors personlighet förändras?
Vem är vems pappa och vem är vems mamma?
Vad händer med arvet som Ellie blivit lovad och varför är Patriks bror spårlöst borta?

Låter det här surrealistiskt? Jag, bokens handling är omvälvande, men läs eller lyssna på Kimmen Edins bok Alla ljuger för Patrik Renberg så hittar du svaren.

Ett av flera viktiga teman i boken är lögn, men det är inte bara för Patrik Renberg som alla ljuger. Alla längtar efter kärlek, från föräldrar , syskon eller från en äkta vän – men alla hittar inte rätt i livets korridorer.

När jag läser böcker av debutanter så ställer jag mig alltid samma fråga;
Hur kommer författarens skrivande att utvecklas i nästa bok och vad kommer den att handla om?

Maud Granholm
Basilicablogg55.se

Författaren

Kimmen Edin (f.1983) är uppvuxen i Näsåker, ungdomstid i Sundsvall och Stockholm, numera bosatt i Duved, där han delar sin tid mellan butiksjobb i Åre, singer-songwriting, akrobatik och romanskrivande. Under flera års resande i Asien kom hans talang för berättande till uttryck genom hundratals vlogginlägg på youtube. Nu 2024 debuterar han som författare till spänningsromanen ”Alla ljuger för Patrik Renberg”.