Anders Roslund, Fly


En natt på 1990-talet försvinner en femtonåring från ett låst rum på ett ungdomsfängelse. Han syns aldrig till igen.

Många år senare sitter Piet Hoffmann i ett annat fängelse, dömd för narkotikabrott efter att ha hjälpt kriminalkommissarie Ewert Grens att infiltrera en knarkliga. På samma anstalt finns gängledaren Lillebror, vars storebror var Piet Hoffmanns bästa vän som ung. Det var Storebror som försvann spårlöst den där natten och Lillebror lägger skulden på Piet. Med ens befinner sig Piets familj i livsfara och Piet måste ta reda på vad som egentligen hände Storebror den där kvällen på 90-talet. Nu finns bara en utväg. Han måste fly.

Med Fly, den åttonde romanen i serien om radarparet Piet Hoffmann och Ewert Grens, befäster Anders Roslund positionen som en av vår tids främsta spänningsförfattare.

Anders Roslund

Anders Roslund, född 1961, startade SVT:s Kulturnyheterna och har publicerat fjorton kriminalromaner. Han har tilldelats International Dagger för bästa europeiska krim, Konomyspriset för bästa asiatiska krim, Glasnyckeln för bästa nordiska krim, priset för Bästa svenska kriminalroman, och ges ut på 36 språk.

Recension

Lysande konceptutveckling

Anders Roslund är en av de spänningsförfattare som har djupast kunskap om svensk kriminalitet och hur den förändrats genom åren. I nya boken Fly, den åttonde romanen i serien om radarparet Piet Hoffmann och Ewert Grens, har han valt en form som skiljer sig en del från seriens tidigare delar och som också ger oss läsare en möjlighet att ta del av denna kunskap på ett riktigt intressant sätt. Förra boken, 100 procent, slutade i en katastrof. Piet Hoffmann hade helt och hållet lämnat sin kriminella bakgrund, så också sina tidigare farliga infiltrationsuppdrag för ett alldeles hederligt liv tillsammans med sin fru och deras tre barn. Men hans vän, kriminalkommissarie Ewert Grens, övertalade honom att infiltrera en knarkliga vilket ledde till att Piet dömdes till ett tioårigt straff på ett högsäkerhetsfängelse samtidigt som Ewert definitivt stängdes av från polisen. Det är startpunkten för den nya berättelsen som utspelar sig i två tidsplan; tid har alltid haft stor betydelse i denna serie men nu på ett annat sätt än tidigare. I det ena planet är Piet femton år och inlåst på en ungdomsanstalt, i det andra, textens nutid, är han fyrtiotvå, har avtjänat ett av sina tio år när han och hans familj utsätts för dödshot för något som kanske hände när han var femton. Gränslöshet är också något återkommande i serien och nu blir det värre än någonsin. Det här är fullkomligt lysande på många olika plan.

Läs hela Anders Kapps recension här.