Andreas Norlén, Talmannens guide till svensk poesi

Riksdagens talman Andreas Norlén har under hela sin politiska gärning använt sig av poesi i tal, intervjuer och andra sammanhang. I den nya boken Talmannens guide till svensk poesi har Andreas Norlén valt ut 100 favoriter från fem sekler och beskriver sin kärlek till den svenska lyrikskatten.

Poesi utvecklar

Andreas Norlén menar att poesi är livet i koncentrat. Poesi är ett av mänsklighetens mest ursprungliga sätt att berätta. Det är ett utforskande av det som berör oss allra mest: lycka, lidande, kärlek, längtan, smärta och saknad. Poesi utvecklar oss människor, vår fantasi och vårt känsloliv.

Personligt urval

De hundra dikterna som talmannen har valt ut i boken är ett högst personligt val, där en del varit med länge och andra är sådana som talmannen nyligen träffat på och tagit till sig. Dikterna talar antingen till hjärtat eller hjärnan, och ibland till både och.

Andreas Norlén berättar om hur poesin förde samman honom och hans hustru Helena under dejtandet. Han beskriver också hur han använt sig av poesi i politiska sammanhang, att det är något som ökat sedan han blev talman, och den positiva responsen av det.

Andreas Norlén är doktor i juridik, politiker och lyrikälskare. Han valdes för första gången till riksdagens talman 2018. I september 2022 återvaldes han av en enig riksdag – med applåder.