Astrid Lindgren, Ronja Rövardotter

Nu som tv-serie på Netflix, 40 år efter att boken filmatiserades för första gången!

”Den natten då Ronja föddes gick åskan över bergen, ja, det var en åsknatt så att allt oknytt som höll till i Mattisskogen förskrämt kröp undan i sina hålor och gömslen. Bara de grymma vildvittrorna gillade åskväder mer än alla andra väder och flög med tjut och skrik runt rövarborgen på Mattisberget…”

Ronja Rövardotter är ett av Astrid Lindgrens största sagoäventyr. En Romeo och Julia-historia om Ronja och Birk, barn till två rivaliserande rövarhövdingar. Barnens vänskap hotas av släktfejden mellan de båda rövarätterna. Det blir en storslagen kamp för fred och rättvisa, med den magiska Mattisskogen som kuliss.

Astrid Lindgren hade börjat skriva boken 1979 och redan innan boken var klar hade hon tillsammans med regissören Olle Hellbom börjat fundera hur boken skulle kunna filmatiseras. Våren 1982 hade Hellbom varit sysselsatt med finansieringen, med att hitta medarbetare och en lämplig inspelningsplats när han plötsligt gick bort i juni 1982.

När inspelningarna startade hösten 1983 hade Tage Danielsson tagit över. Exteriörerna spelades in på Sörknatten i Dalsland, Stor-Blåsjön i Jämtland, Kungsklyftan i Fjällbacka samt vid Haga slottsruin i Solna. På berget Sörknatten kan man finna platserna där kulissen av Mattisborgen stod, ”Helvetesgapet” och Björngrottan. Glupafallet (Ristafallet) och där Ronja och Birk flöt nedströms hållande i en björk, ligger i indalsälven, invid Undersåker i Jämtlands län. Ronjas vårskrik är inspelat i Söndre skog på Hallands Väderö. Filmen hade premiär julen 1984.

Läs mer om karaktärerna, film och teater här.