AVICII: Tim Bergling – hans liv och musik

Hur vet man när en ny stjärna föds? När förstår man att det som just nu sker för alltid kommer att förändra framtiden?

När Tim Bergling höjde sin hand över publiken i en ikonisk gest fick han inte bara folkhavet att vibrera, han omdefinierade också hela den elektroniska dansmusiken.

Denna bok är en fotografisk hyllning till Tims musikaliska gärning. Vi får följa hans liv i bilder, från barndomen via några av hans största spelningar till en betydligt mer privat Tim.

Avicii, egentligen Tim Bergling, var en discjockey, musiker, remixare, låtskrivare samt musikproducent. Flera musikpublikationer anger honom som en av de DJ:ar som populariserade den elektroniska musiken i början av 2010-talet, och åren 2011–2015 rankades han följdriktigt kontinuerligt på plats 3–7 på DJ Mag:s lista över världens 100 bästa DJ:ar.

Han inledde sin karriär vid 16 års ålder genom att lägga upp remixer av elektronisk musik på internetforum, vilket till sist ledde till ett skivkontrakt. Han gick Östra reals gymnasium. Genombrottet kom 2011 med låten ”Levels”, som blev en stor internationell hit, och följdes 2013 av debutalbumet True som nådde topp 10-placeringar i fler än femton länder och blev etta i Australien, Sverige och Danmark samt på Hot Dance Club Songs i USA. Albumet innehöll singeln ”Wake Me Up” som kom att bli hans största hitlåt då den toppade de flesta listorna i Europa, låg 14 veckor i rad på Billboards lista för dans-/elektronisk musik och under en period var den mest spelade låten på Spotify.

Avicii hade vid den tiden blivit en internationellt uppmärksammad DJ/musikproducent och som en av de största inom genren elektronisk dansmusik gav han konserter runt om i världen. 2015 kom det andra studioalbumet, Stories, men året därpå meddelade han att han skulle sluta turnera av hälsoskäl; dock ämnade han fortsätta producera musik.

Avicii fick under sitt liv två Grammynomineringar: ”Sunshine” med David Guetta (2012) samt för ”Levels” (2013).