Björn Ranelid, Världens vackraste kärlekshistoria

Banner Ranelid

Världens vackraste kärlekshistoria

Kärleken – lycklig och osjälvisk eller missriktad och tragisk – har alltid fått stor plats i Björn Ranelids böcker. Nu är det fyrtio år sedan han debuterade och han firar med en stor berättelse om den vackraste kärleken.

Han skriver om några av de män och kvinnor han har vigt. Han skriver om Milan som tappat lusten att leva, om David som är dömd till livstids fängelse och sist men inte minst om kärleken mellan honom själv och hans hustru Margareta.

”Jag har skrivit en bok om den okränkbara kärleken i människornas värld, men skuggorna hotar i paradiset”, säger Björn Ranelid om sin nya bok som utkom hösten 2023.

Monica Gullman har recenserat boken, se längre ner på sidan.

Hans föregående bok, Min skolfröken skall vara ett frimärke, släpptes hösten 2022.

När lärarinnan Anna Jensens långa liv är slut samlas några av hennes elever på kyrkogården. En av dem är Björn Ranelid.

Han minns hur hans första skolfröken lärde honom att hålla pennan fint och forma bokstäverna vackert – och hur hon fostrade sina elever med kärlek och tålamod. Hans berättelse blir en skildring av skolan, Malmö och riket Sverige speglad genom Anna Jensen under nästan hundra år.

Läs mer om boken och Monica Gullmans recension här.

Björn Ranelid fick Lars Ahlin-priset 1992.

Recensioner:

Världens vackraste kärlekshistoria.

Det ”Ranelidska” språket är vackert, som vanligt tar det några kapitel för mig att komma in i ordflödet. Boken är en hyllning till den genuina kärleken mellan människor. Kärleken till författarens hustru Margareta löper som en röd tråd genom hela boken.

De träffades på en dans på Nationen i Lund. Hon var klädd i svarta jeans, en svart och vitrandig tröja. På fötterna svarta träskor. Första gången han dansar med en kvinna som har träskor. Det klarar hon galant, det var härligt skriver Björn.

Pojken Milan Nilsson vars mamma horade på gatan för att få ihop pengar till sprit. Hans pappa var alkoholist, drack sig redlös på öl med sina likasinnade. Milan hamnar så småningom på ett hem för pojkar som far illa. Där ser ängeln Vera honom, finns där när har mår dåligt. 14 år gammal tar han sin älskade fotboll och lägger sig på spåret. Han vill inte leva längre. Han ligger där med fotbollen som kudde och väntar på att tåget som ska komma klockan 23. Ängeln Vera får veta vad han tänker göra. Hon lyfter honom av spåret i sista stunden. Milan har Vera att tacka för att han valde livet i stället före döden. Detta val kommer att följa honom genom livet.

Jag får följa Björn och Margaretas somrar på Kivik där de har sitt paradis från maj till september. En egen strand, äppelträden som står i blom, trädgårdens prakt hundpromenader och joggingturer i landskapet.

Viola och Gunnars kärlekshistoria är en vacker berättelse. Det tog sin tid men de blev så småningom ett par. Deras kärlek kom att gälla livet ut. De slutade aldrig att kramas och älska med varandra.

Björn är också förutom författare vigselförrättare. Han har vigt hundratals par genom åren. Något han tar på stort allvar. Han ser det som en oerhörd utmaning, flera av dem berättar han om i boken.

Kärleken mellan Anna och David var som en saga. Hon var veterinär, han var civilingenjör utbildad på Tekniska Högskolan. De träffade på en dans, det var kärlek från första ögonkastet. De fick tre barn, två flickor och pojken Kasper som man får följa i boken som vuxen. Inget i Annas och Davids liv kunde ens få honom att skymta början och fullbordan av den tragedi och katastrof som skulle drabba familjen.

385 sidor, jag läser och njuter. Fängslas av språk som handling. Ingen skriver som Björn Ranelid, så må han fortsätta skriva sina böcker så lovar jag fortsätta läsa dem.

Boken får högt betyg av mig 5/5

/Monica Gullman