Katarina Wennstam, Döda kvinnor förlåter inte

Fyra kvinnor ur olika samhällsklasser bor alla i samma fastighet på Södermalm. De förs samman av ett fruktansvärt dödsfall på den gemensamma gården, under den kylslagna nyårsnatten mellan 1895 och 1896. Det står snart klart att den avlidna kvinnan försökt genomföra en illegal fosterfördrivning.

Boken är en ödesmättad skildring av kvinnors hårda villkor under slutet av 1800-talet. Med ett oemotståndligt språk och rasande driv skildrar Katarina Wennstam en värld som myllrar av tjänsteflickor, sedeslösa kvinnor, utnyttjande män och målande beskrivningar av såväl staden som utsökta klädedräkter. En gedigen research ligger bakom Katarina Wennstams mest passionerade bokprojekt någonsin.

Läs mer om bokserien, Sekelskiftesmorden, här.

Katarina Wennstam

Katarina Wennstam är en av Sveriges mest lästa författare med bakgrund som kriminaljournalist i SVT. Som frontfigur i den svenska debatten om kvinnors rättigheter och lika villkor har Wennstam varit avgörande för flera viktiga lagändringar, bland annat den nya samtyckeslagen som trädde i kraft 2018.

Hennes böcker har älskats av läsare och litteraturkritiker och hennes första bok, Flickan och skulden, betraktas idag som en kultbok. Flickan och skulden nominerades till Augustpriset för bästa fackbok och belönades med Vilhelm Moberg-stipendiet, samt Advokatsamfundets Stora Journalistpris. 2019 tilldelades hon svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter.

Sekelskiftesmorden innebär en vändning i Wennstams författarskap, utan att skifta fokus från kvinnofrågorna. Andra boken i serien, Död mans kvinna, släpps hösten 2024.

Recension

Nyårsafton 1895/96 i ett Stockholm i förändring, det byggs och rivs överallt i staden.
En ung kvinna hittas död på en innergård på Södermalm, badande i sitt eget blod. Mellan hennes ben ligger ett blodigt foster, hon har genomfört en illegal fosterfördrivning. Polisen gör ingen närmare utredning, konstaterar att hon är en sköka och lättfotad kvinna som ställt till det för sig, det här är straffet.

Fredrika Nilsdotter kommer till Stockholm för att bo hos sin farbror, Doktor Kempe. Hennes uppdrag är att vara sällskapsdam till familjens två tonårsdöttrar. Hennes föräldrar är döda så hon har ingen annanstans att ta vägen.

Änkefru Olga Laurell bor i huset med sin son Oskar som är polis. Hennes man gick en smärtsam död tillmötes, Smittad av syfilis av alla de prostituerade han besökt regelbundet. Tyvärr har han smittat Olga som döljer sitt anfrätta ansikte med sitt änkeflor.

Hildur Berggrens mamma har dött, nu får hon ta ansvar för sina fem småsyskon, hennes pappa är portvakt i huset de bor i. Hon kämpar på så gott hon kan, tar på sig sy uppdrag från de bättre bemedlade i området för att få ihop penar till mat.

Edit är tjänsteflicka hos änkefru Olga Laurell. Hon är gravid fast hon försöker dölja det med korsetter och vida kjolar. Hon har blivit utsatt för övergrepp. Vet att kommer det ut kommer hon att hamna på gatan. Utan någonstans att ta vägen. Hon är rädd och förtvivlad.

Boken handlar om alla dessa kvinnor, tjänstekvinnor som kommer till storstan och blir gravida, utsatta för övergrepp av samvetslösa män som utnyttjat dem. När de visar sig vara gravida blir de utslängda på gatan eller går till en fosterfördrivare som ser till att fostret blir aborterat med fara för de unga kvinnornas liv. Oftast är de inte äldre än 14 till 17 år

Högt tempo och driv i boken, man känner som läsare författarens ilska och frustration över det hon skriver.

Första delen i serien, Sekelskiftsmorden, hoppas få läsa nästa bok så småningom. Med Olga, Fredrika oh Hildur och deras kamp för att kvinnor ska få en drägligare och mer rättvis tillvaro i vårt samhälle.

Katarina har fått massor med priser för sina böcker om kvinnors utsatthet och rättigheter i vårt samhälle.

/Monica Gullman

Boken finns med i årets Låna&Läs.

Beställ/Reservera:

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för leverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha leverans eller hämta i butiken.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *