Gabriella Ullberg Westin, Calima

Konflikter i svenskkolonin på Gran Canaria gav Gabriella Ullberg Westin idén till nya boken Calima

Författaren Gabriella Ullberg Westin är känd för sin fristående serie om kriminalinspektören Johan Rokka som sålt över 300 000 exemplar. Nu kommer en ny nervkittlande spänningsroman om den svenska gemenskapen på Gran Canaria.

9789180722124.jpg

Idén om att skriva boken Calima kom efter att Gabriellas familj spenderat två vintrar i ”svenskkolonin” på Gran Canaria. Där umgicks individer med skiftande bakgrund som kanske aldrig skulle ha mötts om de inte haft barn på svenska skolan. Det florerade rykten om att några flytt till ön för att tvätta pengar, för att komma undan straff för ekonomisk brottslighet och andra mer eller mindre grova brott. Bland föräldrarna fanns också en mamma som flytt med sina barn från en våldsam man och levde på ön med skyddade identiteter.

Under den andra vintern på Gran Canaria började konflikter gro bland svenskarna. En schism mellan två pappor med barn på svenska skolan eskalerade. Alla föräldrar på skolan påverkades mer eller mindre av den och oron var stor. För Gabriella och hennes man Erik hände något chockartat. En kväll kom ett mailutskick om att rektorn beslutat att skolan skulle hållas stängd följande dag på grund av hot om en skolskjutning. Den som sas ligga bakom hotet var Gabriellas man Erik.

Det var helt fruktansvärt och värst var att vi först inte fick någon bakgrund till anklagelserna, säger Gabriella. Vi kunde inte förstå hur någon kunde tro att en pappa till två barn som gick i skolan och dessutom var polis skulle kunna planera ett sånt dåd.

En person med insyn i skolledningen förklarade därefter att de grova anklagelserna som var totalt utan grund, bottnade i inbillning hos en särskilt orolig förälder.

Idén om att skriva en bok med temat flykt och med inspiration av konflikterna fick gro under några år. Det var särskilt tankarna på vad kvinnan med skyddad identitet kunde ha varit med om som dröjde kvar i Gabriella. Så småningom tog karaktären Maja, en fyrtioårig präst som flyr Sverige med sina två barn undan en mördare, form. Parallellt med skrivprocessen har också svenska medier rapporterat om ett särskilt segment svenskar som dras till Spanien – de gängkriminella. Gängkriminalitet och vittnesskydd är något som Gabriella också vävt in i sin story.

OM BOKEN

En kylig vintermorgon sätter sig Maja och hennes två barn på ett flyg med allt de äger i ett par väskor. Majas man har kallblodigt skjutits till döds, men polisen befarar att hon var den egentliga måltavlan. Med nya identiteter flyr de till en enskilt belägen finca i bergen på Gran Canaria. Där ska de bygga upp ett helt nytt liv, men skräcken för att deras bakgrund ska avslöjas och att gärningsmannen närsomhelst kan hitta dem är ständigt närvarande.

Det svenska paret Estelle och Martin bor sedan många år på ön. De lever ett lyxliv fyllt av sol, cava och middagar som möjliggörs av Martins framgångsrika investeringar. Men Estelle ställer sig allt oftare frågan vem hon egentligen är, vad hennes man faktiskt arbetar med – och om detta är det liv hon vill leva.

De två kvinnorna möts och börjar umgås. Men ju närmare varandra de kommer, desto svårare blir det för Maja att inte avslöja varför hon egentligen är på ön, och Estelle kan snart inte längre blunda för sin brutala sanning. När Majas sexåriga dotter dessutom börjar visa tecken på ångest och berättar fasansfulla saker, håller allt på att rämna.

OM FÖRFATTAREN

Gabriella Ullberg Westin är uppvuxen i Hudiksvall. Hon har studerat kriminologi vid Stockholms universitet och att skriva tv-serier vid Stockholms konstnärliga högskola, och innan hon blev heltidsförfattare arbetade hon som kommunikationsansvarig på ett av Sveriges största telekombolag. Hennes böcker om kriminalinspektören Johan Rokka har getts ut i sex länder och sålts i över 300 000 exemplar.

Recension

Anders Kapp har läst Calima, här är hans recension.

Efter åtta böcker i framgångsrika serien om kriminalinspektör Johan Rokka i Hudiksvall har Gabriella Ullberg Westin nu flyttat handlingen till Gran Canaria i den fristående spänningsromanen Calina. I centrum finns Maja Karlsson och hennes två barn, fjortonåriga Nemo och sexåriga dottern Saga. Egentligen heter de något annat men sedan pappan i familjen mördades och hotbilden mot familjen blev akut har de fått nya identiteter och flyr till ett litet isolerat hus på Gran Canaria där de ska försöka få livet att fungera. Det blir inte lätt för någon av dem och skräcken för att bli upptäckta är ständigt närvarande. Maja blir vän med Estelle som lever på ön sedan ett par år med sin man Martin, gemensamma sonen Otis, sex år, och hennes fjortonåriga dotter Tindra från en tidigare relation. De lever ett riktigt lyxliv, Martin tycks dra in massor med pengar men det är väldigt oklart vad han egentligen gör. Det blir mycket som händer hela vägen fram till en riktigt magnifik upplösning.

Läs hela recensionen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *