George Eliott, Middlemarch


Virginia Woolf beskrev den som en av få romaner som har skrivits för vuxna. När BBC 2015 rankade de hundra främsta brittiska romanerna någonsin, kom ”Middlemarch” på första plats. Nu kommer den i en efterlängtad nyöversättning, signerad Hans-Jacob Nilsson.

Tiden är 1830-tal och landsortshålan Middlemarch håller på att moderniseras. Huvudperson är den idealistiska Dorothea Brooke, som gifter sig med den uppblåste prästen Casaubon, men utan att få något tillbaka. Här finns även doktor Lydgate, ambitiös och progressiv, men också naiv och fångad i ett olyckligt äktenskap.

George Eliots klassiker från 1871 är en roman om ett samhälle i förändring. Men mest av allt är ”Middlemarch” en klassisk bildningsroman, en oförglömlig skildring av Dorothea Brookes kamp för att finna verklig och varaktig kärlek.

Författaren

George Eliot, pseudonym för Mary Ann Evans, föddes 1819 i Warwickshire och dog 1880 i London. Hon fick en trångsynt religiös uppfostran, men utvecklades i allt radikalare riktning genom kontakt med tyska och engelska filosofer.

Tillsammans med filosofen G. H. Lewes levde hon tjugofem år i en fri förbindelse, då lagen inte godkände hans skilsmässa. Vid sidan av Dickens var George Eliot en av sin tids största romanförfattare med böcker såsom Middlemarch och Silas Marner.

Hennes romaner visar verklighetssinne, djupt mänskligt patos och humor. Hon har fin psykologisk uppfattning och en bred episk stil. Det är över hundra år sedan Bror och systerKvarnen vid Floss (The Mill on the Floss ), historien om syskonen Maggie och Tom Tulliver, förra gången översattes till svenska. 2002 gavs romanen ut i en nyöversättning av Gun-Britt Sundström.

Recension

Läsvärd klassiker i ny språkdräkt

När BBC 2015 rankade de hundra främsta brittiska romanerna någonsin, kom Middlemarch av George Eliot, pseudonym för Mary Ann Evans, på första plats. Även om jag har svårt att förstå just det är det en fantastisk läsning på nästan tusen sidor och Hans-Jacob Nilssons nyligen utgivna nyöversättning av detta verk, som första gången gavs ut 1871, är en imponerande välgärning. Det finns ett känt citat från Virginia Woolf där hon beskrev den som en av få romaner som har skrivits för vuxna. Inte heller det förstår jag riktigt men det låter ju bra och lockar till läsning. Det här är flera olika saker samtidigt; en initierad samhällsskildring, en bildningsroman, en feministisk text, en kärleksroman, en bitvis fantastiskt rolig text med en författare som har en sällsynt förmåga att punktera olika former av pompös idioti med hjälp av skarp ironi men som emellanåt kan dra mot farsartad förvecklingskomedi. Det finns en viss startsträcka men som läsare kommer du snart att sitta stadigt fast i nyfikenhet kring vad som ska hända med alla dessa människor i Middlemarch, i glädjen över så många träffsäkra formuleringar och förtjusningen över att få komma in i miljö som är okänd för de flesta av oss.

Anders Kapp
@Kapprakt

Läs hela recensionen här.

Andra recensioner

Åsa Beckman har recenserat Middlemarch i DN 2024-06-01, läs här.