Hurtig Wagrell, Fasad

Banner författaren

1995 försvinner 16-åriga Gabriella Gabby Sorani spårlöst i Kalmar. 25 år senare är fallet olöst.

Bokomslag

I Stockholm är tv-producenten Sanna Lundgren i kris sedan en deltagare i realityprogrammet hon jobbar med hängt sig i direktsändning. Enda sättet för Sanna att rädda sin karriär är att åka till sin hemstad och göra en dokumentär om Gabby-fallet. Eftersom Sanna gick på samma skola som Gabby innebär det också att hon kommer att ställas öga mot öga med demoner från förr. Polisinspektör Elizabeth Hallman är samtidigt på väg att lämna Kalmar för en efterlängtad nystart i Stockholm. Men i takt med att hon dras in i den utredning hon försökt hålla sig borta från blir det lättare sagt än gjort.

Fasad är hemvändarspänning som du aldrig sett den förut. En nervkittlande, nyskapande och mångbottnad mörk spänningsroman. Det är den första boken i den nya spänningsserien Fiktion av debutanterna Hurtig Wagrell.

Bokfakta:
Författare: Johan och Johanna, Hurtig Wagrell
Artnr/isbn: 9789180316279
Förlag: Bokfabriken
Utgiven: 2024
Sidor: 439 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Deckare, Spänning

Författarna:

Hurtig Wagrell är äkta paret Johan och Johanna Hurtig Wagrell.

Johan är komiker, skådespelare och manusförfattare samt skriver en blogg på Cafe.se. Som skribent har han de senaste 10 åren arbetat för bland andra Café Magazine, Aftonbladet och Metro. Som skådespelare har han medverkat i bland annat Sommaren med släkten och Helt perfekt (Discovery) och som manusförfattare skrivit för humorserien Nu kommer Malin (TV3).

Johanna driver Sveriges största true crime-podd, Vad blir det för mord?. Hon driver också humorpodden Kafferepet. Hon är komiker, skådespelare och manusförfattare och har medverkat i en mängd tv-produktioner som exempelvis Svenska nyheter, Släng dig i brunnen (SVT) och Parlamentet (TV4).

Sagt om boken:

”Hurtig Wagrell skriver inte bara spännande utan också med en underfundig humor som få matchar.”, Jens Lapidus

”En modern spänningsroman, i ordets rätta bemärkelse. En iskall iakttagelse av människans behov av att bli sedd, till varje pris. Det märks att författarna är komiker, inte bara för den subtila humorn men framför allt för den skarpa förmågan att betrakta samtiden.”, Fredrik Backman

Recension:

Skruvad underhållning i stark spänningsdebut.

Det finns en speciell glädje med debutanter, att inte veta något alls om vad det kan handla om, att gå in i en text utan någon som helst förförståelse, inga förutfattade meningar. Både Johan och Johanna Hurtig Wagrell har gjort mycket annat inom kultursektorn men spänningsromanen Fasad är deras gemensamma skönlitterära debut. Tidigt känner jag en del Marvelvibbar med tydliga tuschlinjer som avgränsar karikatyrnära karaktärer vilket triggar en nervös förtjusning; en svår väg att gå men om man fixar det kan det bli riktigt läsintressant. Det blir det inte riktigt så, det rör sig i stället successivt mot mer skrivskolenära karaktärer med realistisk komplexitet. Naturligtvis är det så man ”bör” göra men jag blir ändå en smula besviken. Nackdelen blir också att en del riktigt djärva intrigsvängar som skulle mötas av ovationer i en skruvad miljö blir en smula svårsmälta i en hyggligt realistisk kontext. Det hindrar inte att det finns en intressant originalitet och mycket underhållande humor i denna välskrivna text, en av de bästa svenska spänningsdebuterna hittills i år.

Läs gärna resterande del av recensionen hos Anders Kapp.

/ Anders Kapp