Lina Areklew, Utan dig


Höstmörkret har sänkt sig över Örnsköldsvik. Ett gäng tonåringar har samlats på en grillplats vid havet för att festa. Vid midnatt hittas en av festdeltagarna blodig och medvetslös i en närliggande bäck.

Polisaspirant Fredrik Fröding är först på plats och ställs inför berusade och chockade ungdomar som alla påstår sig vara oskyldiga till det brutala överfallet.

Utredaren Sofia Hjortén dras in i ett fall där familjer skyddar sina egna och där hon måste lära sig att förstå ungdomarnas hemliga värld.

Utan dig är den fjärde delen i Lina Areklews omtyckta Ulvöserie om mord och mörka hemligheter i Örnsköldsviks skärgård. En engagerande kriminalroman om vuxnas svek och tonåringars utsatthet.

Lina Areklew

Lina Areklew är född och uppvuxen i Stockholm men tillbringade stora delar av sin barndom i Höga kusten. Hon debuterade våren 2020 med kriminalromanen Ur askan, som lovordades av kritikerna och nominerades till Crimetime Award Årets debut. Efter en karriär som projektledare har hon vidareutbildat sig inom litteraturhistoria och frilansat som redaktör och lektör. Hon bor i Stockholm och delar sin tid mellan arbetet som marknadschef inom bokbranschen och författandet.

Recension

Lina Areklew är en författare som med sin första bok Ur Askan” direkt hamnade bland mina favoritförfattare. Det var en spännande kriminalroman som utspelar sig på ett av mina favoritställen, Ulvön. Fredrik Fröding kom med båten till den lilla ön vid Ångermanlands kust för att söka efter sin bror som försvann natten när Estonia förliste. Där fanns inget spår av brodern Niklas, men resan till ön fick stor betydelse för hans fortsatta liv. Plötsligt hittades flera döda personer och öbon Sofia Hjortén som arbetar hos polisen på fastlandet i Örnsköldsvik fick en känslomässig utredning på halsen. 

Tre böcker senare har det hänt en hel del. I den fjärde boken Utan dig har Sofia och Fredrik gemensam vårdnad om dottern Agnes som nu är 2 år och vägen dit har varit lång och krokig. Sofias tidigare pojkvän Kaj och hans Mette är nu ute ur bilden. Fredrik har tagit sig igenom polisskolan och arbetar som aspirant hos polisen i Örnsköldsvik och Agnes bor växelvis hos honom och flickvännen Ida. Deras förhållande är fortfarande barnlöst och Fredriks känslor för Ida börjar bli sårbara. En stor orsak till det är hennes psykiska obalans och Idas föräldrar som ständigt övervakar deras relation.

Under de senaste åren har Idas släkting Juni bott hos dem. Trots småbarnsliv och utbildning tycker Fredrik att han varit ett bra stöd för den nu 17-åriga flickan. Efter en traumatisk händelse vid en badplats i Köpmanholmen där Junis kamrat Nova-Li misshandlats allvarligt, blir han mer och mer osäker på hur närvarande han varit.

Eftersom hans relation till Juni påverkar utredningen blir Fredrik bortkopplad från fallet. Sofia och hennes nye pojkvän hundföraren Rodde och hunden Rolf befinner sig på Ulvön, men tar sig snabbt in till fastlandet för att tillsammans med sina poliskollegor börja sökandet efter en gärningsperson.

Fredrik har svårt att hålla sig borta från fallet och börjar mer och mer förstå att han inte vet mycket om den ungdomsvärld som Juni och hennes kamrater lever i.

Som i tidigare böcker får Sofia och Fredriks privata liv ett stort fokus. Psykisk ohälsa, olika missbruk och stressade arbetssituationer löper med i hela serien. Ungdomar med sociala problem och olika funktionsvarianter blir allt mer uppmärksammade och Lina Areklew ger en bild av en vardag som många av oss läsare själva rör oss i. Under åren har fler diagnoser blivit aktuella, de sexuella preferenserna synliggörs mer och ungdomars självkänsla är fortfarande viktiga ämnen. 

Ulvöserien är välskriven och mycket lättläst. Böckerna är inte bara kriminalromaner utan också relationsberättelser som påverkar mig och mina känslor. Handlingen är vardagsnära och karaktärsutvecklingen öppnar upp för ett fortsatt brett händelseförlopp. Här finns tydliga spår som ger inviter till många spännande böcker. Upplägget är fristående delar med avslutande berättelser, men som läsare är det en stor fördel i att ha en inblick i bakomliggande händelser från de första böckerna. Karaktärernas inbördes relationer är intressanta men också väldigt komplicerade och det bygger upp en stor spänning inför seriens fortsättning.

Vissa bakomliggande delar berör mig speciellt och följer med i hela serien. Fredrik miste båda sina föräldrar i Estoniakatastofen. Brodern Niklas, som också var med på båten, hittades aldrig och Fredrik vet fortfarande inte vad som hänt honom.

Sex månader innan Estonia förliste befann jag mig i en av båtens insides tvåbäddshytter tillsammans med min tvillingson. I hytten mitt emot fanns min mamma och min tvillingdotter som precis kastat upp på grund av båtens gungande rörelser. Vädret blåste upp rejält och jag lyfte upp sonen in överslafen och bad honom stanna där eftersom det var svårt att gå i den gungande hytten. Tids nog somnade vi båda och mitt i natten vakade jag av att allt var helt stilla, en mörk kompakt och ljudlös stillhet. Tusen tankar åkte runt i mitt huvud och paniken var nära när jag upplevde känslan av att någonting var fel.

Den gången hände turligt nog ingenting och efter det har jag gjort många turer med olika fartyg och kryssningsbåtar men alltid med utsideshytt och fönster.

Jag vet inte hur många gånger jag tänkt tillbaka till den där händelsen. Kanske är det därför det är så viktigt att läsa vidare och få vetskap om vad som hände Fredriks familj den där natten när Estonia förliste. Miste han hela sin familj eller lever brodern Niklas fortfarande?

Maud Granholm
Basilicablogg.se