Malin Persson Giolito, Motiv


Tio berättelser om brott av författaren till ”Störst av allt”.

Vad händer om åttaåriga Lillan berättar sanningen om kvällen när hennes föräldrar hade fest? Hur ska Mikaela kunna nå fram till sin svårt alkoholiserade mamma? Och hur ska Victor kunna bevisa för världen att han inte bara är rik, utan också förtjänar att bli beundrad?

Vi har alltid haft lagar som bestämmer vad vi får göra, men rätt och fel är sällan svart eller vitt, och när vi bryter mot reglerna kan motiven skifta i alla nyanser av grått. I tio berättelser skildrar Malin Persson Giolito vad som händer när vi går över gränsen, när vi låter barn och unga utsättas för brott, begå brott eller bli något vi kan tjäna pengar på.

Författaren

Malin Persson Giolito är född 1969 i Bromma och växte upp på Djursholm. Efter gymnasiet läste hon juridik vid Uppsala universitet och tog sin examen 1994. Efter det har hon också tagit en magisterexamen i Europarätt vid College of Europe i Brygge och läst en del annat vid Stockholms universitet och franska Université catholique de l’Ouest.

Hon arbetade en tid vid Europeiska unionens domstol i Luxemburg, 1997–2007 på advokatbyrån Mannheimer Swartling och därefter som handläggare inom konkurrensrätt vid Europeiska kommissionen i Bryssel. Sedan 2015 är hon författare på heltid och är bosatt i Bryssel med sin man och deras tre döttrar.

Hon debuterade som författare 2008 med romanen Dubbla slag, gav ut ytterligare ett par böcker innan det stora genombrottet kom 2016 med Störst av allt. Den prisades som bäst i Sverige, bäst i Norden och bäst i Europa. Den såldes till drygt trettio länder och har även kommit ut som TV-serie. Efter den kom Processen 2018, I dina händer 2022, även den filmatiserad, och är nu aktuell med boken Motiv.

Recension

När det går riktigt illa

”Kan någon tipsa om ett härligt spa i närheten av Auschwitz? Det är sååå viktigt att barnen får lära sig historia, men det vore mysigt att relaxa lite efteråt.” En av många giftiga ironier i Malin Persson Giolitos nya bok Motiv som är klart originell, den levererar tio ”lagnoveller” som var och en är kopplad till en paragraf i Brottsbalken (eller i två fall annan lag). Texten existerar i tre skikt; den språkliga ytan är vänlig, mjuka dyningar av välskriven prosa, på nästa nivå finns händelserna, skeenden som går illa på väldigt olika sätt, landar i något som strider mot lag, och under denna finns den glödande magman, författarens vrede över en samtid när allt fokuserar på fler poliser, hårdare lagar, strängare straff och väldigt lite fokus på insatser som i dessa skeendens tidiga faser hade kunnat förhindra att det gick så illa, att konsekvenserna för inblandade människor skulle bli så katastrofala. Som vanligt finns hos denna författare ett starkt engagemang för unga människor som är utsatta på många olika sätt och de återkommer i de olika texterna som i övrigt är just det, alltså olika, utan att jag blir ett dugg intresserad av att använda det annars nästan obligatoriska ordet novellsamlingar: ojämn. Novellernas form och längd varieras utifrån de olika berättelsernas karaktär. Imponerande och starkt!

Läs Anders Kapps recension här.