Depti Kapoor, En ond tid

Banner Depti Kapoor

En tidig morgon i New Delhi kör en lyxig Mercedes rakt in i ett nattläger för fattiga daglönare. Fem människor dör. Den chockade man som grips för brottet arbetar för familjen Wadia, en av Indiens mest inflytelserika familjer. Varför befinner han sig i bilen och vad är det han döljer?

Bokomslag en ond tid

”En ond tid” utspelar sig i maktens absoluta centrum, där skillnaden mellan brottslighet och politik är hårfin. Sunny, arvtagare till familjen Wadias affärsimperium, är en eftertraktad playboy som drömmer om att förändra familjens skamfilade rykte. När han träffar Neda, en ung journalist, kommer hans drömmar och familjens krav omedelbart på kollisionskurs med varandra. Det kommer an på Ajay, Sunnys undergivne tjänare, att organisera deras hemliga möten. Men Ajay bär också på en hemlighet. Och har en hämnd att utkräva.

”En ond tid” är en gastkramande thriller och en episk släktkrönika om det moderna Indien, där pengar, kontakter och familjeband avgör allt. Den för tankarna till klassiska berättelser om makt, korruption och släktlojaliteter, som Gudfadern och Succession.

Bokfakta:
Författare: Depti Kapoor
Artnr/isbn: 9789100184971
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgiven: 2023
Sidor: 525 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur, spänning

Författaren:

Deepti Kapoor växte upp i norra Indien och arbetade under många år som journalist i New Delhi. Hon har tidigare skrivit romanen Bad Character och bor idag i Portugal tillsammans med sin man.

Sagt om boken:

”Något av det bästa jag läst på länge. Nästan Don Winslow-klass!” – Jens Lapidus

”Efterlängtad läsning” – Isabella Löwengrip

”Svårt beroendeframkallande.” – PUBLISHERS WEEKLY

”Sensationellt bra.” – LEE CHILD

”En ond tid är en gangstersaga av den gamla skolan, omöjlig att lägga ifrån sig.”- RUMAAN ALAM

Recension:

90-talets Indien, ett gäng unga pojkar 7-13år tvingas från sina hem. De blir inlåsta i en bur på ett lastbilsflak. Efter flera dagar i hetta och nattlig kyla hamnar de på en marknad där de säljs till högstbjudande som slavar.

Ajaj hamnar hos ett jordbrukarpar, de är snälla, han får mat tre gånger/dag, han får arbeta hårt, utan lön. Han blir kvar i sju år, han är nu tonåring. Mannen som han kallar pappa dör i en bilolycka och hans fru får lämna Jordbruket till en släkting. Ajaj blir bortkört från gården. Alla i byn vet att han arbetar hårt. Han får tillfälligt jobb på en restaurang med lön. Efter ett tag bryter han upp och hamnar till slut i Goa.

I Goa träffar han Sunny Wadias, rikemanssonen vars pappa är en av Indiens mest inflytelserika personer. Han får jobb hos Sunny, blir hans passopp, finns alltid där i hans närvaro, dygnet runt. Han gör sig oumbärlig. Tills den dag han blir tvungen att ta på sig något han är oskyldig till. Vilket visar sig få förödande konsekvenser.

Neda är journalist, hon träffar Sunny, blir motvilligt förälskad, de inleder ett hemligt förhållande. Sunnys far är besviken på honom. Han vill att han ska bli en skoningslös arvinge. Gå över lik om det behövs. Sunny slits mellan sin fars krav och det playboy-liv han lever, strör faderns pengar omkring sig. Droger och alkohol flödar. Sunny blir mer och mer beroende av vodka och kokain.

En familjekrönika i ett modernt Indien. En gangstersaga som är omöjlig att lägga ifrån sig trots den brutalitet och ett våld som bara eskalerar.

525 sidor om makt och korruption i likhet med Gudfadern och serien Succession.

Boken får högt betyg 5/5

/Monica Gullman

Boken är med i Låna&Läs 2023/24.