Monica Gullman – Ett knippe bra romaner

Banner böcker

Jag är All-läsare men prioriterar att läsa bra romaner och här kommer recensioner av fyra sådana, två norska och två svenska. När de är lästa platsar de i min bokhylla som de rariteter de är.

De får alla högsta betyg av mig 5/5.

Trevlig läsning,
Monica Gullman


Roy Jacobsen, De ovärdiga

I Roy Jacobsens nya roman De ovärdiga följer vi en grupp pojkar och flickor från ett hyreshus i östra utkanten av Oslo under den tyska ockupationen.

Ungdomarna lever i fattigdom och måste kämpa för att överleva. En kamp som gör att de aldrig missar ett tillfälle att luras och stjäla, att förfalska dokument och att begå inbrott i de fina kvarteren på jakt efter saker som går att sälja på den svarta marknaden. De drar sig inte heller för att stjäla från tyskar i hög maktställning, vilket ytterligare ökar risken för upptäckt och hård bestraffning.

De ovärdiga är en brutal och varm skildring av en miljö, tid och vardag som hittills varit nästan frånvarande i krigshistorien. Den mångfaldigt prisbelönade Roy Jacobsen har skrivit en tankeväckande och underhållande roman som ytterligare befäster hans position som en av de stora europeiska författarna.

Bokfakta:
Författare: Roy Jacobsen
Artnr/isbn: 9789113129877
Förlag:Norstedts
Utgiven: 2024
Sidor: 319 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur
Nyckelord: Ungdomsbrottslighet, Oslo, Norge, 1940, andra världskriget, andra världskriget, 1940-talet, Norge, nazism, ockupation, roman

Recension:

Andra världskriget, Norge har ockuperats av Hitlers soldater, platsen är Oslo. Motståndsrörelsen i Norge är hög, vuxna som barn gör allt de kan för att sabotera för tyskarna i smyg. De som åker fast hamnar i de läger som tyskarna byggt eller blir skjutna.

Ett gäng ungdomar gör allt för att överleva. De stjäl, spionerar, bedrar. Säljer det de kommer över på svarta marknaden.
Carl är den smarte, han styr över gänget. Han gömmer undan det stulna, ingen gör något utan att han har lagt en plan.
Olev är den store starke som tar till knytnävarna när det behövs. Alla har respekt för honom. Han tar också hand om sina småsyskon när mamman har försvunnit. Han lagar mat, badar dem, ser till att de kommer i väg till förskolan, nattar dem. Syskonkärleken är stark.

En del av pengarna de drar in när de säljer det stulna lämnar de till sina familjer så de kan köpa mat och annat de behöver. Deras mammor blundar, vill inte veta var pengarna kommit från. Men ber dem vara försiktiga så de inte åker fast.

En tankeväckande och spännande roman. En bok om en tid som skildras med författarens varsamma penna. Det är inte för inte som Roy Jacobsen räknas som en av Norges mest litterära författare. Han är översatt till många språk i världen. En författare jag njuter av att läsa i såväl språk som handling.

/Monica Gullman


Vigdis Hjorth, Femton år – den revolutionära våren

Det finns en rytm i unga Paulas liv som gör tillvaron tydlig: måltiderna runt matbordet, skidturerna i skogen, somrarna i stugan, besöken hos mormor på ön. De viktigaste människorna i hennes liv är mamma, pappa, syster och bror. Och Karen, hennes bästa vän. Paula tycker om sitt liv.

Men något händer den sommaren då Paula hittar en korg med brev som mamma har skrivit till sin mamma, Paulas mormor. Under stigande fasa läser Paula om familjens liv och känner inte igen sig i någonting av det som beskrivs. Breven är fulla av lögner. Att mamma kan förställa sig så, sälja ut Paula för att vinna sin egen mors gillande, kommer som en chock.

Hur ska hon bära det hon nu vet? Hon står på tröskeln till att bli vuxen och världen har visat sig för henne som en både underbar och förfärlig plats. Paula vill inte börja ljuga om sitt liv.

Vigdis Hjorths roman om barndomens sista sommar är en stillsamt glödande berättelse. Paulas uppvaknande till att sanningen inte är ett absolut värde är berättad med ett allvar perfekt stämt mot tonåringens. Femton år behandlar koncentrerat flera av de motiv som författarskapet har kretsat kring, inte minst kampen med att bli sin egen, genom att först våga bli ensam.

Bokfakta:
Författare: Vigdis Hjorth
Artnr/isbn: 9789127180963
Förlag: Natur & Kultur
Utgiven: 2023
Sidor: 182 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur

Recension:

Paula växer upp i en familj som hon tycker är den perfekta familjen. Mamma, pappa, storasyster och lillebror. Hon är mellanbarnet, känner sig lite utanför och osynlig. Fokus är på storasystern, Elisabet, hon pluggar på en privat gymnasieskola som kostar dyra pengar. Detta ställer stor press på henne, hon tillbringar sin fritid med att sitta på sitt rum och plugga. Matematik har hon svårt för, snart väntar provet som ska avgöra om hon får fortsätta i den fina skolan eller om hon blir utsparkad.

Vid middagsbordet klagar fadern över sin chef, han vill stiga i graderna på arbetet, köpa en bättre bil. Elisabets terminavgifter kostar. Paula lyssnar och iakttar, hon börjar förstå att det inte är så perfekt i familjen. Hon kommer över några brev och upptäcker att hennes mamma ljuger inför deras mormor som alla är rädda för.

Hennes mamma föreställer sig, allt är så fint och bra på ytan men familjen håller på att falla samman och Paula kan bara se på. Botten är nådd när Elisabet misslyckas på matematikprovet.

Snart ska Paula konfirmera sig och sedan välja gymnasium. Hon vet vad hon vill, tror inte på någon gud och vill gå i vanlig lokal skola, men hur ska hon våga tala om det för sina föräldrar.

Vigdis Hjort är också en av Norges främsta romanförfattare. Hon är översatt till 27 språk. En stor favorit hos mig försöker läsa allt hon kommer ut med och som översätts till svenska.

/Monica Gullman


Cilla Naumann, Skäret

”Målarrocken är öppen. Hälarna är spruckna, tånaglarna gula, oklippta. Hon står still framför målningen. Det grå håret sticker fram under kepsen. Runt halsen hänger glasögonen i bandet. Hon håller penseln i höger hand och stöder armbågen med vänsterhanden. Hon svettas lite, pannan blänker, hon är mycket blek. Det är självporträttet hon håller på med.”

Marianne är en framgångsrik konstnär som alltid hållit dörren till sin ateljé stängd. Nu arbetar hon med en sista målning som ingen ännu har fått se. Dottern Anna står plötsligt ensam efter ett långt äktenskap och har bråttom för att hinna leva fullt ut igen. Under en sista natt försöker mor och dotter, tätt sammanbundna av sin familjehistoria, greppa livet som det blev. Skäret berättar om de levande och de döda, om skapandets stängda dörrar. Om konstens pris och kärlekens. Om att tiden är en vän.

”…melankoliskt, skört och samtidigt starkt och bedövande vackert. Jag simmar njutande runt där i språket…”, Sveriges Radio Kulturnytt

”Hur just konsten påverkas och påverkar livet och tillvaron – där är ett andra tema i denna faktiskt storslagna roman som har allt det där jag brukar falla för: ett ämne som äter sig in i själen, och ett språk som både förför och jordar.”, Sydsvenskan

”Finstämt, vackert, poetiskt.”, Femina

Bokfakta:
Författare: Cilla Naumann
Artnr/isbn: 9789100186807
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgiven: 2023
Sidor: 280 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur
Nyckelord: måleri, mor och dotter, åldrande, familjeband, sommarhus

Recension:

En författare som fått massor med priser för sina romaner genom åren. Hennes speciella sätt att gräva djupt i sina karaktärers inre. Relationer är hon skicklig på att berätta om. Flera av hennes böcker har gjort riktigt ont att läsa.

Skäret är sommarparadiset för Anna. Där har hon tillbringar sina somrar med sin mamma, Marianne, som är en erkänd konstnär men frånvarande som mamma. Sin lillebror Jacob och sin pappa som försöker räcka till när mamman isolerat sig i sin konst och inte finns där för sina barn.

Nu är de vuxna, Anna är gift med Lasse, de har en vuxen dotter som rest utomlands för att plugga. Marianne är gammal och behöver mer och mer hjälp av sina barn, hon fortsätter måla sina tavlor men i ett lugnare tempo.
Nu ska de tillbringa några semesterveckor tillsamman på Skäret. Anna och Lasse, Jacob kommer med sin nya flickvän Nike. Marianne är också med. När semesterveckorna är över har allt raserats. Lasse och Nike har förälskat sig i varandra.
De åker därifrån tillsammans. Anna och Jacob är förstummade. De fattar ingenting. Vad hände? Marianne såg blickarna de gav varandra, blickar som varken Anna eller Jacob såg.

Nu är det november och Anna och Marianne är på Skäret för att bomma igen inför vintern. Marianne vet att det är sista gången hon är där, hon har inte så lång tid kvar. Hon är svårt sjuk. Hela tiden svävar Cleos ande genom boken. Annas tvillingsyster som dog där i spjälsängen när hon var några månader gammal. Hon registrerar allt som händer i familjen, finns där och ser hur allt spricker samman.

/Monica Gullman


Maria Ernestam, Tjuvlyssnaren

Karl-Gunnar Hammarkvist är 64 år, revisor och ensam. Så hade det nog förblivit om han inte tvingats lämna lägenheten han bott i under nästan hela sitt liv för att tillbringa några veckor i en provisorisk våning. Här gör han sig hemmastadd och ser det hela som ett rätt trevligt avbrott i vardagen tills han en kväll råkar höra ett samtal som pågår på andra sidan väggen.

Det han uppfattar skär rakt igenom det pansar han byggt upp omkring sig sedan årtionden, och han blir besatt av att hitta kvinnan som sagt det hon sagt hos grannen. I jakten på den okända tvingas Karl-Gunnar ompröva allt sitt arbete, sina relationer och sin moral. Framför allt konfronteras han med det han så länge förträngt. Det fruktansvärda misstag som ledde till en katastrof och till att kärleken för alltid försvann ur hans liv.

Men är det möjligt att försonas också med det värsta? Går det att börja om på nytt?

Tjuvlyssnaren är berättelsen om ett liv som blev som det blev på grund av omständigheterna och att det inte går att göra något åt. Tills den dag det gör det.

”Febrig, spännande berättelse, liksom filmisk. Otroligt dramatiskt och samtidigt väldigt lågmält, och drastisk humor. Älskar Tjuvlyssnaren!”, Johan Anderblad, TV4 Nyhetsmorgon

”Maria Ernestam är en lysande berättare som behärskar sitt ämne, konsten att berätta och i språkets nyanser finns en prosalyrisk ton. Detta är verkligen läsvärd skönlitteratur.”, Ragnhild Oxhagen, Ölandsbladet

”Det här är en otroligt bra bok. Den tar sådana vändningar att det är mer som en deckare. Jag toksträckläste den.”, Johan Malm, Svt Go’kväll

Bokfakta:
Författare: Maria Ernestam
Artnr/isbn: 9789177996446
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Utgiven: 2024
Sidor: 140 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur
Nyckelord: Ensamhet, ålderdom, ånger, förflutet, minnen, nystart, omstart, katastrof, försoning, förlåtelse

Recension:

140 sidor, den tunnaste bok jag läst på länge. Men varje ord och mening väger jag på guldvåg för handling och det fina språket. Hon är unik i sitt sätt att berätta en historia.

Karl Gunnar Hammarkvist är 64 år, han lever sitt liv ensam obemärkt och stillsamt. Han jobbar på ett litet transportföretag som revisor. Ägarna, två bröder turas om att mobba honom, klaga på hans arbete. Han biter ihop, försöker inte ta åt sig. Ett jobb måste han ju ha, han vet att han är noggrann i det han gör. Han nöjer sig med att gå hem till divanen, värma lite mat ta ett glas vin, läsa en bok eller lyssna på musik.

Tills en dag det inte räcker. Han packar sin jobbportfölj, lämnar sitt jobb för att aldrig återvända. Backa tillbaka i sitt liv. Vad hände med flickan som var hans enda och stora kärlek. Hon svek honom för hans enda bästa vän sedan barndomen.

En bok, 140 sidor att älska för den lågmälda handlingen om en människa som kommit till insikt att livet finns här och nu. Hur ska jag leva de år jag har kvar? Livet är egentligen väldigt spännande.

Bra jobbat Karl Gunnar Hammarkvist, säger jag. Och tack Maria Ernestam för en tänkvärd roman som fick mig att le när sista sidan var läst.

/Monica Gullman