Niina Mero, En engelsk romans

Eveline Santner har läst och recenserar här nedan Niia Meros bok, En engelsk romans.

Titeln, omslagsbilden och baksidestextens början Romantik, mordmysterium och litterära referenser gjorde mig nyfiken. Precis som författaren själv och huvudkaraktären är jag omåttligt förtjust i engelsk klassisk litteratur som Jane Austen, Virginia Woolf och även samtida som Doris Lessing, Ian Mc Ewan. Jag tycker också om att se brittiska kostymserier som Familjen Bridgerton och filmer som Stolthet&Fördom. Ser också lättsamma detektivhistorier som  Kommissarie Lewis  (utspelar sig i genuin gotisk miljö i akademiska Oxford, som historien här) och lite mer nervkittlande som Scott&Bailey. Att läsa gotisk mystik är relativt nytt för mig, så denna bok ger mig en bra inblick i genren.  

bokomslag En engelsk romans

Handling: Nora är litteraturstudent, bor i Finland och älskar England över allt annat. Hon är galen i litteraturen, författarna, konsten, musiken, humorn och gotiken. När hon får en inbjudan till sin syster Helis bröllop i Oxford tvekar hon ändå att åka dit och försöker hitta på en god anledning till att tacka nej. Heli accepterar inte detta och Nora tackar motvilligt ja. Nora, som är en inbiten enstöring ägnar sig mest åt att tatuera sig när hon inte läser och har ingen tanke på att ändra på sitt liv. Hon är rädd för att ”hennes England” egentligen inte finns och att verkligheten inte kommer att kunna leva upp till drömmen. Och vem vill bli av med sin dröm?

Nora lämnar sin katt Ozzy i sin kompis, tatueraren Mikkos vård och reser till England. Systern och hennes fästman Mark, en riktig engelsk lord, möter henne och hon introduceras för övriga familjen. Modern, som tar emot Nora med ’aristokratisk svalka’, får Nora att känna det kulturella avståndet till systerns blivande familj. Fadern däremot mjuknar betydligt när han får höra att Nora är bevandrad både i engelsk litteratur och konst. Han presenterar Nora för sin vän, en litteraturprofessor i Oxford. Nora är i ’sjunde himlen’! På Oxfords universitet träffar hon en charmig kille som heter Dorian Jay (ja, en blinkning till Dorian Gray  av Oscar Wilde).

Nora njuter av den storslagna herrgården och jämför den med Mr. Darcys  Pemberley i Jane Austens roman. Här finns lummiga trädgårdar och framför allt det gamla ’dammiga’ biblioteket, som innehåller allt Nora kan tänka sig. Det blir en spännande, lärorik och romantisk vistelse för Nora. Hon träffar en gåtfull man i trädgården och kommer ett mystiskt försvinnande på spåren. En gåta hon är övertygad om att kunna lösa!  

Niina Mero kan ’sitt’ England och droppar namn på litterära storheter som Lord Byron, John Keats, Percy Shelley, Mary Shelley m fl samt konstnärer och filosofer. Om läsaren vill söka på samtliga namn inom olika genrer, höjs den egna kunskapsnivån avsevärt, bara genom att läsa den här boken. Det är en lättläst bok, en bladvändare, lite sanslös med trivsamt innehåll och väl avpassade kapitel, dialoger och berättartext.  

Finns här också en mordgåta, eller hur är det egentligen?  Och hur blir det med romantiken? Kommer Nora att återgå till sitt enstöringsliv, eller har hon mognat till att bejaka och förverkliga något i sitt eget liv?

Läs den så kommer klarheten (som Noras klarsynthet på s127) För en liten stund var jag medveten om allt, mitt hjärtas långsamma slag i bröstkorgens bur av revben, regnets droppande, Edgars (en uppstoppad fågel) anklagande blick från spiselkransen och den unika doften av lakan som sovits i samt århundraden och antikvaxat trä.

//Eveline
Evelines-läsecirkel.com

Niina Mero

Niina Mero lever romance; hon både skriver och forskar om den. Hon älskar Stephen Frys humor, tatueringar och när Benedict Cumberbatch läser högt ur John Keats Ode to the Nightingale.