Nguyen Phan Que Mai, Där askan blommar

Banner författaren

Vietnam 1969. Systrarna Trang och Quynh lämnar sin fattiga hemby för att söka arbete i Saigon. De tar anställning på en av stadens många barer där de dricker, flirtar och umgås med amerikanska soldater. Kriget kommer allt närmare samtidigt som Trang blir passionerat förälskad i en amerikansk helikopterpilot.

Bokomslag

2016 Den föräldralöse Phong, son till en svart amerikansk soldat och en okänd vietnamesisk kvinna, bestämmer sig för att söka efter sina föräldrar. Han hoppas kunna lämna sin eländiga tillvaro i Vietnam och ta sig till USA.

Samtidigt i USA fattar Vietnamveteranen Dan, som fortfarande lider av krigets fasor, beslutet att tillsammans med sin fru resa tillbaka till Saigon och konfrontera sitt förflutna.

Dåtid och nutid flätas samman i denna oförglömliga och poetiska berättelse där huvudpersonerna får hantera konsekvenserna av beslut som fattades under brinnande krig. Där askan blommar är en rörande historia om hur en nedärvd tragedi kan omdefinieras med hjälp av kärlek, medkänsla och glädje.

Romanen är Nguyen Phan Que Mais andra bok på svenska och följer upp succén När bergen sjunger från 2021.

Bokfakta:
Författare: Nguyên Phan Quê Mai
Artnr/isbn: 9789180501583
Förlag: Historiska Media
Utgiven: 2023
Sidor: 408 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur

Författaren:

Nguyên Phan Quê Mai föddes i Vietnam 1973 och blev under sin uppväxt vittne till krigets förödelse. Hennes böcker har publicerats i ett tiotal länder och förärats en rad utmärkelser.

Recension:

Året är 1969 och Vietnamkriget pågår. Amerikanska soldater och helikopterpiloter kommer till Saigon. När de har permission besöker de barerna där de dricker och flirtar med de unga vietnamesiska flickorna som jobbar där. Den blott 20-årige helikopterpiloten Dan träffar där den 18-åriga Trang. De blir kära. Han vill inte dela henne med andra män så han hyr en lägenhet åt henne där de kan träffas så fort han ärt ledig. Hon kallar sig Kim. Hon upptäcker efter en tid att hon är gravid. När hon glädjestrålande berättar det för Dan sviker han henne. Han ger henne de pengar han skrapat ihop till barnet och reser hem till USA.

2016 reser Dan nu betydligt äldre tillbaka till Vietnam för att i smyg leta efter Kim och det barn han fick med henne. Hans hustru Linda tror att det är en semesterresa. Han ska visa henne det Vietnam han upplevt. Hon känner inte till hans historia med Kim och barnet.

Phong är ett av de barn som kom till under kriget. Han har aldrig träffat sina föräldrar, han växte upp på ett barnhem. Hans pappa var en svart soldat. Phong har blivit mobbad och bespottad för sin hudfärg under hela sin uppväxt. Nu vill han hitta sin mamma och komma i kontakt med sin pappa i USA. Något som inte visare sig vara så lätt.

Linda undrar vad Dan håller på med när han försvinner i sitt sökande efter Kim. Han blir tvungen att berätta det han hållit hemligt under nästan hela sitt liv.

Dåtid och nutid i en bok som berör. Ett krig som fick konsekvenser för många människor. Soldaterna som reste hem, De gravida kvinnorna som blev kvar, utstötta från sina familjer. Barnen som i de flesta fall blev bortlämnade på barnhem. Mamman hade inga möjligheter att ta hand om dem.

En verklighetsbaserad bok som det gjorde lite ont i mig att läsa.

Jag ger den högt betyg 5/5

Boken är med i Låna&Läs 2023/2024

/ Monica Gullman