Riley Sager, Hon som blev kvar

Banner Riley

Sommarens stora popcornthriller! Riley Sagers succéroman Hon som blev kvar är en av de absolut mest hyllade spänningsromanerna på Booktok.

När familjen Hope brutalt mördas 1929 tror alla att sjuttonåriga Lenora Hope är den skyldiga, men polisen lyckas aldrig bevisa det. Lenora förnekar brottet och efter den dagen sätter hon aldrig mer sin fot utanför Hope’s End, herrgården på klippkanten där massakern skedde.

Året är nu 1983 och vårdbiträdet Kit McDeere anländer till det förfallna Hope’s End för att ta hand om Lenora efter att hennes förra sköterska försvunnit mitt i natten. Den sjuttioåriga Lenora sitter i rullstol och kan inte längre prata efter att ha drabbats av flera slaganfall. För att kommunicera med Kit använder hon sig av en gammal skrivmaskin och en kväll skriver hon: ”Jag vill berätta allt för dig.”

I takt med att Lenora skriver om händelserna som ledde fram till mordet på hennes familj blir det allt tydligare att det ligger mycket mer bakom än vad folk vet. Och snart börjar Kit misstänka att Lenora kanske inte berättar hela sanningen för henne, och att den till synes sköra gamla kvinnan egentligen är betydligt farligare än vad hon ger sken av …

Bokfakta:
Författare: Riley Sager
Artnr/isbn: 9789189829350
Förlag: Lavender Lit
Utgiven: 2024
Sidor: 490 sidor
Språk: Svenska
Format: Kartonnage
Genre: Deckare, thrillers och spänning

FÖRFATTAREN:

Riley Sager är New York Times bästsäljande författare av åtta romaner, senast The Only One Left och The House Across the Lake. Hans romaner har publicerats i mer än 30 länder. Hans senaste bok, Mitt i natten, kommer att publiceras 2024 av Dutton Books. Han är född i Pennsylvania och bor nu i Princeton, New Jersey.

RECENSION:

Hon som blev kvar av Riley Sager är en gotisk, hyfsat skruvad luring och fantastiskt underhållande berättelse som bara han kan skriva dem!

Så här: Kit är en sjukvårdare som tar hand om patienter i deras hem, ända tills en patient dog i hennes vård. Kit blev misstänkt för att ha mördat patienten men frikändes. Trots de får hon inga nya jobb förrän Lenora Hope behöver en ny sköterska. Lenora var den enda överlevande när hennes familj mördades för över fyrtio år sedan och precis som Kit var hon misstänkt men dömdes aldrig. Hon har heller aldrig berättat vad som egentligen hände den där ödesdigra natten för så länge sedan. Tills nu, när Kit kommer till Hopes End, huset på klippan som Lenora aldrig lämnar.

Asså holy frikkamoly den här boken! Vilken jäkla åktur den bjuppade på!

Hon som blev kvar kan mycket väl vara min nya Riley Sager-favvo! Jag älskade miljöerna, och det där jäkla huset på klippan, svindel! Fattar inte hur någon kunde bo där överhuvudtaget HAHA!

Det är en sådan där bok där de poar på, det är det dagliga livet, ditten och datten, rutiner etc och så BLAM! Shit goes down. Och BLAM! Igen och sen ba’ SUPERJÄKLADUNDERBLAM!

Jag har spekulerat och funderat och sökt ledtrådar, men eftersom Sager är en sån lurig rackare lyckades jag inte lista ut hur det hängde samman. Vissa bitar kanske men den stora plotten var både hejdlös, helt jäkla galen och bitvis helt störd. Mer en gång fick jag läsa om pga ”vad läste jag nu?” Fantastiskt. Läs den! Om Hon som blev kvar vore ett väder skulle den vara en frostig januarimorgon med klarblå himmel.

/#Wowzadelux