Sanam Gharaee, Glöm aldrig Tintin


8 januari 2023 skickade jag iväg min åttaårige son Tintin för att ha umgänge med sin pappa Alexander. Tintin som var världens gladaste kille. Omtänksam, snäll, och påhittig.  

Alexander hade varit svärmorsdrömmen som höjt mig  till skyarna. Sen kom Tintin. När allt inte längre var på Alexanders villkor var jag inte längre den fru han önskade. Åren som kom kantades av hot och psykiskt våld. Trots det kämpade jag hårt för att skapa en kärleksfull vardag för mig och Tintin. När Tintin började bli rädd och vägra umgänge slogs jag, förgäves, för att Tintin skulle slippa träffa sin pappa. Inte ens när Alexander misstänktes försöka kidnappa Tintin utomlands stoppades umgängena. En pappa har tydligen rätt till sitt barn. Till vilket pris som helst.  

”Det kommer gå bra”, var det sista jag sa till Tintin innan han åkte.  

Men det gick inte bra. Några timmar senare knackade polisen på dörren. Alexander har gjort det oåterkalleliga. Han har tagit livet av mitt barn.  

Fallet Tintin fick stor uppmärksamhet våren 2023. I Glöm aldrig Tintin skildrar Sanam Gharaee kampen för sin sons frihet. Boken är en sann berättelse om en mamma som försöker rädda sin son från en våldsam man – och förlorar mot det svenska rättssamhället. Om att få sitt barn mördat av den man en gång älskade allra mest.   

Frågan på allas läppar var och är fortfarande: Hur kunde det få ske?

Sanam Gharaee (f. 1981) är barn- och ungdomspsykiatriker och bor i Luleå. Glöm aldrig Tintin är hennes första bok  

Sofia Rutbäck Eriksson (f. 1982) är författare och vän till familjen Gharaee.

Sagt om boken

Mördade Tintins mamma ger ut bok – berättar om åren i Sundsvall

Mordet på Tintin skakade hela landet. Åttaåringen föddes i Sundsvall och nu ger hans mamma Sanam Gharaee ut en bok om hans liv. I höstas var hon för första gången på besök i stan efter sonens död.

– Jag gick runt tillsammans med en vän som också är traumaterapeut och tittade på alla platser som jag och Tintin älskade, berättar hon.

Läs Katarina Vikströms artikel i Sundsvalls Tidning, 15 april, här.

Boksläpp och signering

Saram Gharaee är på plats lördag 27 april, kl 11.30-13.30 för boksläpp och signering.