Lena Einhorn, Kameleont


År 1990 kom den trettioåttaårige Vladimir Putin, en sovjetisk spion på mellannivå, tillbaka till sin hemstad Leningrad från en utlandspostering i Östtyskland. Hans drömmar var krossade, hans karriär ödelagd. Östtyskland fanns inte längre, Sovjetunionen var på väg att upplösas.

Tio år senare var han president i en av världens stormakter.

Lena Einhorns dokumentära berättelse Kameleont följer den osannolika historien om hur en till synes anspråkslös och färglös pärmbärare navigerar – och av omgivningen lotsas fram – genom det söndertrasade post-sovjetiska samhällets förrädiska vatten mot den absolut högsta makten.

Det är en berättelse som till lika stora delar handlar om slughet och naivitet, om lömskhet och anpasslighet, om målmedvetenhet och enfald. Det är en berättelse som till lika stora delar handlar om Vladimir Putin som om dem som bar honom på sina axlar.

Lena Einhorn

Lena Einhorn är född 1954 och har sysslat med väldigt många olika saker. Hon började sin bana som läkare, med en doktorsexamen i virologi och tumörbiologi från Karolinska Institutet i Stockholm. Hennes forskning förde henne till USA där hon på sent åttiotal övergick till att producera och skriva medicinska dokumentärer vilket hon fortsatte med när hon återvände till Sverige 1994, nu främst för Sveriges Television, så småningom också dokumentärer inom andra områden. Den två timmar långa dramadokumentären Handelsresande i liv, en film om räddningsinsatser under andra världskriget, och spelet bakom de svenska kulisserna, vann Prix Europa och låg till grund för hennes första bok med samma titel 1999. Även Ninas resa där hon berättade historien om sin mor, en av de sista som lämnade Warszawas getto levande, blev både Guldbaggebelönad film och Augustprisad bok. Hon har skapat många andra verk än så i sitt liv, utöver filmer och böcker även dramatik och regi för teaterscenen samt fotoutställningar. Hon är bosatt på Södermalm i Stockholm.

Recension

Putins väg till makten

Vi lever i en mörk samtid med många hotfulla moln och en viktig del av mörkret är de olika despoter som fått allt mer makt i olika delar av världen; värst och mest fruktad av dem är Vladimir Putin. Så det är ett viktigt ämne som Lena Einhorn ägnar sig åt i sin nyligen utkomna Kameleont som just handlar om Vladimir Putins väg till makten i Ryssland. Texten fokuserar nittiotalet från dess inledning när Sovjetunionen håller på att upplösas och då Putin finns på en mellannivå inom KGB, en i huvudsak administrativ och grå spionbyråkrat, till decenniets allra sista dag, 31 december 1999, när han utses till tillförordnad president efter Boris Jeltsin (och en liten bit till då han blir ordinarie president påföljande vår). Den bakgrunden är viktig för att kunna försöka förstå något av världsläget i dag och Lena Einhorn ger oss en mycket läsvärd introduktion till något som kan tyckas rätt obegripligt. Det hindrar inte att jag har en och annan invändning.

Läs Anders Kapps recension här.