Susanne Fellbrink, En sång för oss

Banner Susanne Fellbrink

En hjärtevärmande roman om sångens läkande kraft och om hur oväntad vänskap kan bli en början till att både förstå och förlåta sig själv och andra. 

För tio år sedan slogs Noras dröm om att bli musikal-artist i spillror. Nu lever hon ensam och jobbar som musikpedagog på äldreboenden.

När körledaren på Solglittragården vid Ångerman-älven plötsligt slutar, samtidigt som Nora hastigt och olustigt blir av med jobbet, hoppar hon in som vikarie. Sommargästerna, alla med olika bagage, får prova på allt från körsång till nattliga bastubad, yoga och matlagning. Det är ett minst sagt brokigt gäng, som inte alltid drar jämnt. 

Efter en brand på gården hittas ett gammalt skrin, vars innehåll legat gömt för världen i decennier. Upptäckten innebär nya möjligheter för både Nora och de andra på Solglittragården, på sätt ingen av dem kunnat ana.  

Författaren

SUSANNE FELLBRINK är författare till spänningsromanerna om Cilla Fallander. Nu debuterar hon i feelgood-genren. En sång för oss är den första delen i serien I moll & dur, som utspelar sig i vackra Ångermanland. Susanne är själv född i Sollefteå men bor numera i Sundsvall. Hon hämtar inspiration från sina erfarenheter som sångerska, låtskrivare och körledare till alla sina fiktiva berättelser.

Recension

Känslofylld och berörande seriestart

Dags för genrebyte från spänning till feelgood är det för Susanne Fellbrink som efter sex böcker i serien om Cilla Fallander nu kommer med något helt nytt: En sång för oss är första boken i serien I moll & dur. Hoppet är faktiskt inte jättestort, det är mycket som kan kännas igen från tidigare böcker i tematik och berättarteknik och även om det inte är någon som dör i den nya boken, i alla fall inte i berättelsens nutid, så finns det en hel del spänning av olika slag. Som framgår av både bokens och seriens namn tar författarens stora kärlek till musik, sång och inte minst körsång stor plats, liksom tidigare, och även den stora empatin för människor som inte har det så lätt i tillvaron. Huvudperson är Nora som är trettionio år. För tio år sedan var hon på sin syster Rebeckas bröllop tillsammans med sin man Jocke, själv gravid. På vägen därifrån dog både Jocke och hennes ofödda barn i en bilolycka. Det var Nora som körde, hon överlevde men alla drömmar dog och nu försörjer hon sig som musikpedagog på äldreboenden, bor med katten Nisse som enda sällskap i det hus som en gång var hennes morföräldrars i Mofloängen nära Ångermanälven omkring fem mil nordväst om Sollefteå. Den här sommaren kommer allt att förändras i en mycket berörande berättelse.

Läs hela Anders Kapps recension här.