Anastasiia Ruposova, Sagan om vanten

Foto Anastasiia Ruposova

Anastasiia Ruposova var i början av sin karriär när bomberna började falla över Ukraina och Kiev i februari 2022. När bomberna hade fallit i sex dagar bestämde hon och hennes mamma sig för att fly. De hade ingen koppling till Sverige, men Anastasiia visste att hon inte kunde stanna kvar i Kiev.

Anastasiias karriär som illustratör och tecknare var i sin början när hon kom till Sverige under våren 2022. Med sig hade hon en traderad ukrainsk folksaga, Sagan om vanten, som berättats i generationer i landet.

När Anastasiia och hennes mamma kom till Sverige flyttades de mellan olika flyktingförvar, som de flesta andra flyktingar. Hon hittade så småningom organisationen SWAN, Swedish Artist Residency Network, som är ett nätverk för konstnärliga residens i Sverige. Hon skickade in sin ansökan, som beviljades och det innebar att de ordnade boende i Stockholm och Anastasiia kunde fortsätta illustrera. Det var SWAN som parade ihop Anastasiia och förlaget En bok för alla. Förlaget ville ha en ukrainsk illustratör för att illustrera folksagan Sagan om vanten. Och för Anastasiia var det här början på att faktiskt kunna arbeta i Sverige.

Sagan om vanten handlar om ett gäng djur som alla vill värma sig i en vante. Initialt får alla djur som vill komma in, men till slut blir de för många och alla djur tvingas ut i kylan igen. Anastasiias relation till folksagan går tillbaka till hennes egen barndom. För henne är Sagan om vanten därför inte bara en bok. Den representerar hennes hemland och den plats hon kommit till. Inte minst tror hon att boken kan hjälpa andra ukrainska flyktingar att känna sig hemma i Sverige.

Antastasiia Ruposova deltar i Bokmässa & Litteraturscen på Nationaldagen 6 juni.