London – en reserapport

Vi, tillsammans med ett gäng bokhandlare från hela landet, besökte London i mitten av maj för att hitta inspiration och kanske upptäcka någon trend i vår bransch. Det finns många bokhandlare i London kan man konstatera genom att titta i den guidebok på 160 sidor, som sida upp och sida ned listar alla de bokhandelsbutiker som finns. Många av dessa är dock små antikvariat eller specialiserade på en viss genre. Går man på såväl små som stora gator behöver man inte gå långt för att passera en bokhandel. Det som slog mig var just mängden av antikvariat men även lite större butiker hade båda antikvariska böcker och nyutgivna.

Det finns givetvis stora butikskedjor som har rymliga, ljusa och moderna lokaler på de mest prestigefyllda platserna, ofta i flera våningsplan och ett enormt utbud av böcker inom alla genrer. Exempelvis har Waterstones vid Piccadilly sex våningar och flera kaféer, och Foyles på Charing Cross Road har över 6,5 kilometer bokhyllor och runt 200 000 titlar. Här finns avdelningar för allt! Gemensamt för både de stora och små är att de har ofta evenemang av olika slag, men så lever många av landets författare i Londonområdet, det hjälper säkert till.

En annan skillnad mot Sverige är att nyutgivna böcker i huvudsak har mjuka pärmar. Inbundna böcker finns givetvis men då oftast praktverk som ligger framme som dekoration och som man bläddrar i då och då.

Som många andra länder i Europa har England ett fastprissystem. Det betyder att kostar en bok t.ex £9.99 så kostar den det oberoende av säljkanal, samma pris på nätet som i den minsta och den största bokhandeln. Sverige tillhör en mindre skara som har fria bokpriser.

Vi valde att speciellt besöka Hatchards bokhandel, som är Londons äldsta bokhandel och en brittisk institution, grundad 1797 av John Hatchard, förläggare och förkämpe mot slaveriet. Vi fick förmånen att möta Hatchards nuvarande kvinnliga butikschef som skulle gifta sig i slutet av maj och sedan åka till Sverige på smekmånad. Vilket sammanträffande! Vi fick en intressant rundtur i denna institution som har förmånen att vara brittisk hovleverantör, (se bild). Hon ville dock inte svara på frågan om Kung Charles III brukar komma på besök. En av deras specialiteer är att erbjuda unika samlarutgåvor av böcker. De har även en prenumerationstjänst som innebär att Hatchards väljer ut en titel varje månad som skickas till kunder i UK men även runt om i världen. En tydligen populär tjänst, vem vill inte ha en bok som kanske även kung Charles III prenumererar på? De har även en egen förlagsverksamhet, Hatchards Library, som i första hand ger ut klassiker i eleganta utgåvor.

Sedan butiken första gången slog upp portarna har åtta generationer av kunder och bokhandlare kommit och gått, och mycket har förändrats – men kärnan på 187 Piccadilly är densamma. Känd för sin kunskap och expertis är bokhandeln fortfarande en litterär fristad för författare och kunder. Hatchards är numera ett dotterbolag till Waterstones, som i sin tur ägs av det amerikanska riskkapitalbolaget Elliott Investment Management. Elliott är även ägare till den amerikanska bokhandelskedjan Barnes & Noble.

Utöver traditionella butiker finns även bokmarknader, som Southbank Centre Book Market som håller till under Waterloo Bridge, där man kan fynda begagnade böcker i en riktigt avslappnad miljö.

London är värt ett besök av många skäl, men är man intresserad av böcker finns det många godbitar.

Apropå godbitar, gör ett besök på British Museum vid Russel Square. Vi försökte göra museet på 4 timmar och hann med en bråkdel av vad denna anrika institution har att bjuda på. Det är anmärkningsvärt billigt att besöka, boka på nätet så kommer du undan med £5 och kan gå i en VIP-kö. Vill du köa riktigt länge är det gratis.

Sedan åkte vi tåg i tunneln under engelska kanalen till Paris. Återkommer med en jämförande rapport.