Maria Adolfsson: Mellan djävulen och havet

Världsartisten Luna befinner sig i hemlighet i Doggerland för att spela in sin första skiva efter tio års tystnad. Irriterande vacker och outhärdligt god trollbinder hon alla i sin närhet på festen som avslutar inspelningarna. Alla utom en sur kriminalinspektör som plötsligt känner sig gammal och trött.
Nästa morgon är Luna försvunnen.
Samtidigt faller ännu en kvinna offer för den våldsman som härjat huvudstaden.
Under några ovanligt varma vårveckor ställs kriminalinspektör Karen Eiken Hornby inför val som innebär skillnaden mellan liv och död både för hennes egen och för andras del. Val som tycks omöjliga.
”Mellan djävulen och havet” är tredje delen i den hyllade serien om Doggerland, ett fiktivt land mellan Storbritannien och Skandinavien.

Sagt om boken:

Huvudkaraktärer är Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby, kollegorna. hennes inneboende man Leo, musikern som hon också har ett förhållande med och den 19-åriga Sigrid som Karen låtit flytta in i sitt hus. En rotlös tjej som pluggar men driver omkring lite, söker jobb här och där för att få ihop pengar.
Världsstjärnan och artisten, Luna, befinner sig i hemlighet på Doggerland för att spela in en skiva, hon har sitt ursprung från trakten och känner Leo sedan uppväxten. Luna är otroligt vacker och trollbinder sin omgivning. Svartsjukan rasar i Karen när Leo tillbringar mer och mer tid i studion
med Luna och henne projekt. Så försvinner Luna, hon skulle ha repeterat en sista gång, alla i gruppen sitter och väntar, hon dyker inte upp.
Kriminalarna med Karl Björken i spetsen och Karen har fullt upp. Man har hittat en kvinna i ett buskage som blivit överfallen och svårt skadad. Förövaren har kört upp en trasig flaska i hennes underliv och trasat sönder henne, hon är vid liv, men knappt. Detta är det femte överfallet på kvinnor på kort tid. Alla har blivit utsatta på samma sätt.
Luna kommer inte tillrätta, polischefen vill avvakta med en offentlig anmälan, de kommer att bli invaderade av media utländsk som inhemsk om hennes namn läggs ut. Då kommer ett meddelande från Lunas mobil, hon har bara tagit en kort paus, behöver lugn och ro några dagar. Kriminalarna kan andas ut. Nu ägnar man all tid åt att hitta förövaren som så brutalt skändar kvinnor.
Jag gillar det jag läser, handlingen tar fart, Karens privata bekymmer blandas med hennes utredning, hon ligger hela tiden steget före sina kollegor, hon hittar en koppling som hon i smyg vill testa innan fler kvinnor hittas söndertrasade.
Det är något som inte stämmer med det meddelande man hittat i Lunas mobil, är hon kidnappad, var finns hon i så fall?

Spännande intrig och ett driv i språket, en handling som ställs på sin spets de sista raderna där en slutkörd Karen får visa sin styrka och kompetens.

Jag tänker backa och läsa de två tidigare böckerna i serien från Doggerland. Gillar karaktärerna och sättet Maria Adolfsson skriver på. Vill lära känna karaktärerna bättre.

Monica Gullman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *