Delia Owens, Där kräftorna sjunger

En internationell succé – nu på svenska. En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv. ”Där kräftorna sjunger” var den mest säljande boken i USA 2019 och har blivit en internationell succé som älskas av läsare över hela världen.

Sagt om boken:
Boken utspelar sig i våtmarken utanför en liten by vid North Carolinas kust. I ett skjul i skogen bor familjen Clark, fem syskon, Kya är yngst. Fem år gammal ser hon sin mamma lämna familjen, hon går ut genom dörren i sina fuskkrokodilskor med en väska i handen. Kya sitter på trappen och ser henne gå, hon sitter kvar hela dagen till kväll, mamma kommer inte tillbaka, inte nästa dag heller eller nästa

Pappan dricker hembränt och är oerhört våldsam, han slår sin familj när han är full, inte Kya än, men de andra. En efter en lämnar de äldre syskonen hemmet. Till slut är det bara Kya och pappan kvar, Alla överger henne, hon är bara sex år när den sista av syskonen försvunnit. Han slänger åt henne några mynt, säger, nu får du sköta hushållet, laga mat och städa. När hon är sju försvinner han också, nu är hon helt ensam och mitt hjärta blöder för den lilla ungen. Byborna kallar henne för träskflickan. Hon får en vän i Jumpin, han säljer bensin och lite av varje vid sin båtbrygga. Kya säljer musslor och rökt fisk till honom, allt för att få ihop pengar till majsmjölet så hon kan koka sin gröt. Hon får också en vän i pojken Tate, han lär henne läsa, skolan gick hon i en dag, sedan rymde hon. Hennes vänner är fiskmåsarna som hon matar när hon har några smulor över. Kya kämpar för att överleva och man får följa henne under uppväxten i våtområdet. Vartannat kapitel handlar om nutid, några pojkar hittar en död man nedanför ett torn i våtmarken. En man som tillhör en av de fina familjerna i området, har han ramlat eller har någon knuffat honom, och i så fall varför.

En gripande bok, stundvis är berättelsen hjärtskärande, naturbeskrivningarna, språket är vackert och håller mig fången. Karaktärerna, Kya, Tate, Jumpin och hans fru, Kyas bror Jodie. Där kräftorna sjunger är på samma gång en skrämmande skildring av gruppmentalitet i ett litet samhälle och en storslagen hyllning till naturen och till att våga gå sin egen väg.

Boken är nominerad till årets bästa bok 2020.

Monica Gullman

Bokfakta:
Isbn: 9789137154831
Förlag: Forum
Utgiven: 2020
Sidor: 369 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Kategori: Skönlitteratur

2 kommentarer på “Delia Owens, Där kräftorna sjunger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *