Shelley Read, Dit floden för dig

Författarbild

Dit floden för dig är en smärtsam och drabbande berättelse i samma anda som ”Där kräftorna sjunger”.

1940-tal, Colorado. Den tonåriga Victoria Nash lever och arbetar på en persikofarm som ensam kvinna i en familj fylld av destruktiva män. Av en slump möter hon främlingen Wilson Moon på gatan och de faller handlöst för varandra.
Relationen är lika passionerad som förbjuden. När Victoria blir gravid tvingas hon fly upp i bergen och bosätta sig i ett litet skjul. Hon är förkrossad av sorg, men den starka samhörigheten med vildmarken ger henne kraft att försöka återta det hon förlorat.
Samtidigt stiger floden i dalen och hotar att utplåna hennes hem och allt hon känner till.

Bokfakta:
Författare: Shelley Read
Artnr: 9789137506548
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2023
Sidor: 281 s
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur

Shelley Read

Shelley Read är författare, skribent och lärare. Hon lever med sin familj i Elk Mountains i Colorado där hennes släkt har bott i fem generationer. Hon har undervisat i litteratur och kreativt skrivande på Western Colorado University och grundade dessutom deras program för miljö- och hållbarhetsstudier. Hon är publicerad i en lång rad tidningar och tidskrifter. Hennes debutroman, Dit floden för dig, är inspirerad av de omgivningar hon är uppväxt i. Boken är såld till trettio länder.

Sagt om boken:

Platsen är Colorado, 1940 tal. 17 åriga Victoria Nash har mist sin mor, nu är det hon som sköter hushållet på persikofarmen. Där bor hon med sin stränge far, sin alkoholiserade bror och sin krigsskadade farbror. Hon lagar mat, tvättar, städar tar hand om djuren och hjälper till att skörda persikor när det är dags. Ett tufft liv för en 17-åring men hon vet inget annat så hon sliter på.

En dag möter hon en främling på gatan, Wilson Moon. Han har svart hår och mörka snälla ögon. De faller handlöst för varandra. Innevånarna i staden säger att han är en smutsig indian och tjuv. De kör iväg honom. Men han biter sig kvar, för Victorias skull. En relation som blir deras hemlighet men som också visar sig bli förödande för dem båda.

Nu plöjer jag denna välskrivna och gripande bok. Den får mitt hjärta att krampa och mina tårar att rinna. När jag läser sista sidorna gråter jag hejdlöst, länge.

En smärtsam berättelse om kärlek och sorg. Men också om att hitta hem trots motgångar och förluster.

”Tragiskt… upplyftande och helt oförglömligt”. Så skriver Bonnie Garmus, författaren till boken, Lektioner i Kemi, en bok som jag varmt kan rekommendera!

En debutroman jag vill ge högt betyg 5/5. Läs den och bli lika berörd som jag blev.
En bok för alla som älskade, Där kräftorna sjunger.

/Monica Gullman

Dit Floden för dig, är med i Låna & Läs 2023/24.