Johanna Schreiber, Tolv veckor med dig

Linnéa har alltid gått sin egen väg. På dagarna jobbar hon för en välgörenhetsorganisation och på kvällarna Tinderdejtar hon killar i tjugoårsåldern. Killar som är lika rädda för att binda sig som hon själv är, trots att hon passerat trettio. Jacob är affärsjurist på en av Sveriges mest prestigefyllda byråer, och har siktet fast inställt på att bli delägare innan han fyller fyrtio. Stressen över jobbet är lika hög som den över att kollegornas skrivbord fylls av familjefoton medan hans eget gapar tomt.

Jacob och Linnéa träffas på ett bröllop som ingen av dem egentligen vill gå på. Trots deras uppenbara olikheter får de en överraskande het natt tillsammans. Båda återvänder hem med inställningen att de aldrig kommer att ses igen. Men några veckor senare upptäcker Linnéa att hon är gravid.

De bestämmer sig för att flytta ihop på prov, för att ta reda på om de vill bli föräldrar tillsammans. Men deras vitt skilda bakgrunder, vänner och familjer kommer inte att göra ett svårt beslut enklare. Det blir början på en sommar fylld av kulturkrockar, outtalade drömmar och känslor ingen av dem väntat sig.

Sagt om boken:
Jacob och Linnea träffas på ett bröllop. Han är advokat, hon jobbar med sociala medier på en välgörenhetsorganisation. De tillbringar natten på festen tillsammans. Fyra veckor senare tar hon kontakt. Hon säger, jag är med barn, kan vi träffas?
Det finns tre alternativ, jag föder barnet och uppfostrar själv, vi har delad vårdnad, jag gör abort, vi har 16 veckor på oss för en medicinsk sådan.
Han säger, vi känner ju inte varandra, mitt förslag är att du flyttar in hos mig i 16 veckor, vi lär känna varandra och sedan fattar vi beslut.

Nu börjar egentligen boken. Han har en tjusig våning i city, hon bor i en liten skamfilad etta utanför stan.
Han är perfektionist i allt han gör, hon är bohemisk, lever i nuet.
Han har vänner som har det gott ställt, fina yrken och reser utomlands på semester.
Hon hänger med sina singelvänner på pubar och fik, tar ofta en picknick i gröngräset med ost och vin.
En underbar bok, jag skrattar och gråter när jag läser. De är ju så olika, men det finns en attraktion som växer sig starkare. Om det inte vore för de hemligheter de bär med sig och inte berättat, och hur fel det blir när vännerna börjar lägga sig i och ha åsikter.
Tiden håller på att rinna ut, de 16 veckorna är snart slut.

Vill man läsa en riktigt bra feelgoodroman i sommar, läs denna!
Bra språk, mysiga karaktärer, en handling som håller en fängslad till sista sidan.

Monica Gullman

Bokfakta:
Författare: Johanna Schreiber
Isbn: 9789113105529
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2020
Sidor: 349 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Kategori: Skönlitteratur

Copyright/fotograf porträtt: Kajsa Göransson