My Feldt, Rullrån och tankebrus

Rullrån och tankebrus – en bakbok för livet och döden

Bakboken för dig som är lycklig, ledsen, arg, avundsjuk och allt däremellan. För vi äter när vi firar, vi äter när vi sörjer och vi äter när vi har tråkigt. Och våra starkaste minnen är ofta kopplade till något ätbart.

I Rullrån och tankebrus  stångas berättelser om glädje och sorg, kärlek med hjärtekross, jorden tråkigaste stunder med himmelsk lycka. Och så innehåller den massor av bakverk förstås. Allt blandat på 320 sidor. De magiska bilderna är tagna av Linda Lomelino.

My Feldt, den poetiska, ekologiska och passionerade konditorn från Halmstad ger oss en bak-, smak- och läsupplevelse utöver det vanliga. Hon har tidigare givit ut den prisbelönta Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga.

My Feldt är den klarast lysande stjärnan inom den svenska bakvärlden. Människor vallfärdar till ”Feldts bröd och konfekt” i Halmstad.  My har ett imponerande cv bakom sig, och år 2017 tilldelades hon det prestigefyllda Svenska gastronomipriset med motiveringen ”Årets vinnare är både relevant, modig och en sjuhelsikes bak- och matlagare”.

Vi bjuder på ett recept ur boken – SOLSKENSBULLAR

Efter mörker och regn kommer solsken, var så säker. Och med solen kommer solskensbullar!

Foto: Linda Lomelino

Vetedeg

700 g vetemjöl
120 g strö- eller rårörsocker
8 g finkornigt oraffinerat
Havssalt
12 g grovmalen kardemumma
12 g jäst
360 g kall mjölk, 3 %
50 g ägg (ca 1 st)
110 g rumstempererat smör
Smält smör eller vatten att pensla med strösocker att rulla bullarna i.

Vaniljkräm

1 vaniljstång
100 g strö- eller rårörsocker
500 g mjölk, 3 %
120 g äggula (ca 6 st)
30 g majsstärkelse
30 g smör

  • Gör vaniljkrämen. Dela vaniljstången på längden och skrubba insidan med sockret så att fröna lossnar. Lägg sockret med fröna, vaniljstången och mjölken i en kastrull och koka upp. Vispa ihop äggula och majsstärkelse – se till så att det inte blir några klumpar. Häll mjölkblandningen i äggvispet under omrörning. Häll tillbaka allt i kastrullen igen och koka upp. Låt koka i 2 minuter under omrörning. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret. Sila krämen genom en finmaskig sil och ställ åt sidan. Krämen går att förbereda och håller i kylen i ett par dagar. Vispa i så fall upp den lätt innan du använder den.
  • Gör vetedegen. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Lös upp jästen i mjölken. Häll degvätskan och ägget i bunken med de torra ingredienserna och blanda ihop till en deg (du behöver inte knåda den). Låt vila i rumstemperatur i cirka 10 minuter.
  • Arbeta in smöret i degen med händerna tills du har en homogen deg. Låt vila i kylen i 1–2 timmar
  • Dela degen i 24 bitar. Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek. Det går olika fort beroende på om det är sommar eller vinter, varmt eller kallt hemma och var du väljer att låta dem jäsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *