Bokhandlarn möter Camilla Grebe

Camilla Grebe belönades med Glasnyckeln 2020

Camilla Grebe foto

Glasnyckeln delas ut av Skandinaviska Kriminalsällskapet efter att en jury i vardera nordiskt land nominerat en kandidat för sitt land, sedan beslutar jurygrupperna gemensamt vem som ska få priset. Camilla Grebe var årets svenska kandidat och hon tog hem priset i kamp med danska Gretellise Holms Dødfunden, finska Eva Frantz Den åttonde tärnan, isländska Lilja Sigurðardóttirs Svik och norske Jo Nesbøs Kniv.

Skuggjägaren inleds med ett mord 1944 och sedan följer en fängslande och spännande utredning som löper fram till våra dagar. Parallellt får vi en inblick i svenska kvinnliga polisers villkor under detta långa tidsspann. Grebe utnyttjar skickligt polisromanens klassiska ingredienser och gör något helt eget av det, ända fram till en minst sagt oväntad upplösning.

Det är fjärde året i rad som en svensk författare får priset. Förra året gick det till Stina Jackson för romanen Silvervägen, året dessförinnan fick Camilla Grebe det för husdjuret och 2017 gick det till Malin Persson Giolito för romanen Störst av allt som även kommit att bli den första svenskproducerade original-tv-serien på Netflix. Totalt är det 12:e gången en svensk författare fått priset under de 29 år som det delats ut. Danska och norska författare har tilldelats priset sju gånger vardera.

Camilla Grebe är den tredje författaren som fått priset två gånger. Islänningen Arnaldur Indriðason var först, 2002 och 2003 och han följdes av Stieg Larssons postuma priser 2006 och 2008.

Camilla Grebe är utbildad civilekonom vid Handelshögskolan och var bland annat med och startade ljudboksförlaget StorySide samt har arbetat som marknadsdirektör på Lernia och som vd för Vin & Sprits dotterbolag Amfora Vinhus. Grebe debuterade 2009 tillsammans med sin syster Åsa Träff med Någon sorts frid. Serien om psykoterapeuten Siri Bergman följdes upp med Bittrare än döden 2011, Innan du dog 2012, Mannen utan hjärta 2013 och Eld och djupa vatten 2015.
Bittrare än döden och Innan du dog nominerades bägge till Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman 2010 respektive 2012.

Camilla Grebe har även skrivit thriller-trilogin Moskva Noir tillsammans med Paul Leander-Engström.
2015 debuterade Camilla Grebe som författare på egen hand med den hyllade psykologiska thrillern Älskaren från huvudkontoret. Den har hittills översatts till 21 språk och rättigheterna har sålts till New Line, ett av USA:s mest välrenommerade filmbolag. Producent är Andrew Lazar, producent bakom bl.a. den Oscarsbelönade ”Sniper”. I samband med utgivningen av den engelska utgåvan (The Ice Beneath Her) utsågs Grebe till en av Amazon UK:s ”rising stars” 2016. 2017 kom den fristående uppföljaren till Älskaren från huvudkontoret: Husdjuret, som utsågs till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademien och som 2018 belönades med Glasnyckeln för bästa skandinaviska dito och hon har nu 2020 återigen belönats med Glasnyckeln för Skuggjägaren.

Anders Kapp har läst boken,
Än en gång visar Camilla Grebe upp sin fantastiska förmåga till förnyelse med Skuggjägaren som är den fjärde boken i hennes tredje serie. Hon debuterade 2009 och har nu kommit ut med tolv böcker när hon tioårsjubilerar som författare.” Läs Anders Kapps recension här.

Men nu Camilla Grebe måste vi prata om böcker, läsning och dina bokhyllor!

Hur organiserar du din bokhylla?
Om jag ska vara ärlig så är den inte särskilt organiserad. Dessutom har böckerna för länge sedan spritt sig till golvet där de ligger i höga travar – bokhyllan räcker inte längre till. 

Vet du hur många böcker du har hemma?
Nej, vågar inte räkna. 

Finns det några pinsamma böcker i din bokhylla?
Vad är egentligen en pinsam bok? Är det en bok som inte håller måttet rent litterärt eller kanske en bok med ekivokt innehåll? Oavsett vilket så blir svaret ja – visst har jag sådana i bokhyllan. Jag läser all möjlig litteratur, men huvudsakligen skönlitteratur.  

Hur ser du på pappersböcker och digitala böcker? Vad föredrar du?
Jag både läser och lyssnar, jag tycker att formaten kompletterar varandra. 

Vilken/vilka klassiker läser du om och om igen?
Jag läser sällan böcker två gånger. Det kommer alldeles för många nya, spännande böcker. 

Finns det någon ”klassiker” som du vägrar att läsa?
Det finns ingenting jag vägrar läsa, men jag erkänner villigt att jag inte gett mig på de tjocka ryska klassikerna. Riktigt gamla böcker kan jag också tycka är lite svåra, de ligger så långt från samtida litteratur, både språkligt och kontextuellt. 

Vilken är den senaste riktigt, riktigt bra bok du läste?
Testamente, av Nina Wähä. 

Hur långt måste man läsa innan man får ge upp om en bok?
Man får ge upp direkt, läsningen ska inte vara ett måste. 

Vad gör du med böcker du inte vill ha kvar?
Jag skänker dem till Myrorna. Jag kan inte slänga böcker, det går bara inte. 

Vad läser du just nu?
Jag läser faktiskt om en gammal deckare – Sjöjungfrun sjöng sin sång av Val McDermid. Den är ett tidigt (1995) exempel på en berättelse om en seriemördare, och kom att bli stilbildande inom genren tillsammans med När lammen tystnar av Thomas Harris. 

Läste du som barn och vad?
Jag läste mycket som barn och började tidigt läsa vuxenböcker, mest deckare och gärna Sjöwall & Wahlöö. (Kanske inte den lämpligaste lektyren för en mörkrädd åttaåring.) 

Vad är det för sorts böcker vi behöver just nu?
Samma sorts böcker som vi alltid har behövt – böcker som speglar vår samtid och förklarar vårt förflutna, böcker som ställer frågor utan att ge självklara svar, böcker som underhåller, erbjuder flykt från verkligheten, berör och tröstar. En riktigt bra bok är som en förälskelse, den uppfyller dig och du längtar till den så snart du lagt den ifrån dig. 

Vem skulle du vilja skrev ditt livs historia?
Min syster, Åsa Träff – det finns ju ingen som känner mig bättre, och skriva kan hon!

Tack Camilla, vi ser fram emot din kommande bok i vår!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *