Klas Östergren, Renegater

Anders Kapp har läst och tycker till: Klas Östergrens Renegater kom ut i augusti men trots att jag med förtjusning läst de två tidigare delarna i denna ofrivilliga och över tiden utsträckta trilogi var det först när den blev Augustnominerad som tegelstenen prioriterades upp i läslistan. Det går inte att läsa Östergren utan att bli lycklig, han är en lekfull virtuos med språket, med alla dessa infall och skrönor, även om han denna gång också är argare än någonsin. Men jag blir inte lycklig på alla de 747 sidorna, långt därifrån. Frågan är om det ens är en skönlitterär roman som passar för denna nominering. Klas Östergren är definitivt värd ett Augustpris, närmast en skandal att han inte fått det tidigare, men Renegater är det inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *