Elizabeth Gilbert, Kvinnornas stad

Elizabeth Gilbert Foto

Sommaren 1940 anländer 19-åriga Vivian Morris till New York. Hennes talanger med nål och tråd ansågs otillräckliga av internatskolan, men som sömmerska på Teater Lily, Vivians okonventionella faster Pegs charmiga men ökända teater på Manhattan, duger de utmärkt. Vivian hyllas för hennes förmåga att omvandla tygtrasor till kreationer värdiga gudinnor.

I det som under kriget blir en märklig kvinnostad försöker Vivian vara fri och göra det hon vill. Och när den legendariska skådespelerskan Edna Watson kommer för att spela i Teater Lilys mest ambitiösa föreställning någonsin, hänförs Vivian av magin. Men läxor måste läras, och bittra misstag måste göras. Vivian inser att hon behöver lära sig att leva flera liv för att få det hon vill ha.

Kvinnornas stad är en berättelse om kvinnor som har levt som de verkligen är, i otakt med ett århundrade som inte riktigt kunde hålla jämna steg med dem.

Här har du boken för hängmattan, bryggan, stugan eller dagarna av sommarregn. Som också passar utmärkt en gråtrist novemberdag eller närhelst läslusten knackar på.

På ingredienslistan står både romantik och feelgood, inbäddat i en – minst sagt imponerande – historisk miljö. Det glittrar härtill en skickligt gjord research över romanens alla kapitel.

Läsaren bjuds på en fantastisk historia fylld av starka och färgsprakande karaktärer. Det är nästintill omöjligt att sluta läsa när man väl har börjat, och man slukas lätt med av författarens humoristiska, och rappa språk. Med stor värme och en känsla för det historiska placeras läsaren i dåtidens New York, och bjuds på ett underhållande, ja rent av rasande elegant läsäventyr.

Denna skatt är en riktigt passande läsning såhär när hösten står runt knuten.

/ #carolinesbokhylla (Caroline Nilsson)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *