Pernilla Ericson, 300 grader

Året är 2023 och en ny brutal värmebölja plågar världen med torka och bränder. I Australien har Sydneys förorter utplånats och det brinner på över femtio platser bara i Sverige.

Bokomslag

Utredare Lilly Hed vid Nynäshamspolisen har nyligen lämnat en spikrak chefskarriär i Stockholm för att söka lugnet vid kusten. Idylliska Nynäshamn ska bli hennes räddning från en destruktiv och mörk livssituation. Men även här börjar det brinna och brandkårens resurser är svårt ansträngda. Vad som först framstår som olycksbränder visar sig dölja något betydligt värre, och Lilly får anta större utmaningar än hon väntat sig.

300 grader är en klimatthriller om vad som kan hända en het sommar och om hur eld inte bara dödar skoningslöst utan också effektivt undanröjer bevis.

Pernilla Ericson är journalist, och numera ledarskribent på Aftonbladet med inriktning på jämställdhets- och klimatfrågor. 300 grader är hennes fjärde deckare och den första i serien om Lilly Hed.

Bokfakta:
Författare: Pernilla Ericson
Isbn: 9789189051119
Förlag: Romanus & Selling
Utgiven: 2020
Sidor: 332 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Kategori: Deckare

Sagt om boken:

En klimatthriller, första delen i en ny serie om polisutredaren, Lilly Hed.

Året är 2023, en grym värmebölja plågar världen. Det brinner på 50 platser i Sverige, temperaturen är konstant 30 grader eller högre. Människor och djur mår dåligt. Polisutredaren Lilly Hed har lämnat sitt jobb hos NOA i Stockholm av privata skäl. Hon har fått en tjänst hos polisen i Nynäshamn, en tjänst hon är alldeles för överkvalificerad för. Men hon behöver en omstart i det lugna idylliska Nynäshamn. Hon hamnar ur askan i elden, redan första arbetsdagen får hon tillsammans med sin nya kollega Katja rycka ut på en husbrand. En person hittas innebränd. Brandmannen Jesper Hansson, styrkeledare vid Nynäshamns brandkår gör en underlig upptäckt vid sin första genomgång av det brandskadade huset. Han tar kontakt med polisen Lilly Hed och berättar för henne vad han upptäckt.

Bränderna fortsätter rasa, fler personer hittas döda, ihjälbrända. Brandkåren är kraftigt underbemannad, alla brandmän kämpar dygnet runt. När en liten flicka 3,5 år försvinner får polisen panik, hon har försvunnit där branden härjar som värst, alla måste ut och leta oavsett, flickan måste hittas. Samtidigt börjar man ana att det är en mordbrännare som går lös. Lilly har verkligen kastats in i en mardröm, samtidigt som hennes förflutna börjar göra sig påmind.

Författaren, beskriver bränderna så skickligt och detaljerat att jag känner hettan och andas in den stickande brandröken. En riktig bladvändare, ett bra och en spännande handling som också får ett rafflande slut när de sista sidorna är lästa. Så proffsigt skriven av författaren som också är ledarskribent på Aftonbladet med inriktning jämställdhets- och klimatfrågor.

Detta är första boken i en serie klimatthrillers, jag kommer definitivt att läsa uppföljaren när den kommer.

/Monica Gullman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *