Bokhandlarn möter Caroline Nilsson

Caroline Nilsson heter jag och är en bokälskande jurist med författar- och förläggardrömmar som i anledning av mitt bokintresse skapade en slags digital bokhylla för att tipsa och skriva om böcker, böcker och ännu mera böcker. Min dröm är att en dag ha ett eget bibliotek, men där är jag dock inte än.  

Med den inledningen kan konstateras att jag älskar böcker. Stort som smått. Feelgood som feelreal eller feelbad. Tvättäkta romaner som historiska tegelstenar. Mysdeckare som populärpsykologi. Läser ofta och gärna, än sällan och hellre.  

Nog skulle min slogan kunna lyda som följer; alltid med, aldrig utan en bok. Och, om sanningen ska fram; vad vore väl livet utan böcker? (läs: återkommer gärna när jag hittat något svar på denna fråga). 

Jag har skrivit, knåpat med ord och språkat så länge jag kan minnas. Idag är språket och ordet mitt arbetsredskap. Det är min förhoppning att det blir många bokfyllda år även framåt. 

Den bok som blir av är den som också skrivs, och där står jag idag. Funderar och funderar lite till. Samlar ord, berättelser och berikar mitt liv och mina tankar med böcker och litteratur. Och fram till dess att den där boken blir av tänker jag ta min tekopp, sätta upp håret i en slarvig lillaMy-knut och läsa ännu en bok. Och såklart bygga vidare på min bokhylla. 

Där, i den (läs)stunden bor inte bara en skatt för hjärtat; däri finns också en resa gömd. En destination mot oanade äventyr och upplevelser. Så, med det sagt återstår bara att säga på återhörande och avsluta med orden; att läsa är inte enbart att resa. Att läsa är att leva. 

Men Caroline, hur har du det med dina bokhyllor?

* Hur organiserar du din bokhylla? 

Detta med bokhyllor fascinerar mig; hur en persons bokhylla ser ut, vad som finns där och hur böckerna placerats (förmodligen bland det första jag kikar på när jag kommer hem till någon). Jag är mitt uppe i att köpa nya bokhyllor, därav en hel del bokhögar hemma just nu. Jag brukar variera min bokhylla och har testat olika varianter; bokstavsordning, färg- och formkoordinerat och blandat. För tillfället föredrar jag att sortera ämnesvis, och om andan faller på i bokstavsordning. Men, och det är det fina; det går alltid att organisera om och inspireras av andras bokhyllor.

* Vet du hur många böcker du har hemma? 

Jag tror det är tresiffrigt, men vet inte exakt… och fler ska det blir.

* Finns det några pinsamma böcker i din bokhylla? 

Jag tror inte att jag har några pinsamma böcker, men vem vet, kanske någon annan skulle tycka annorlunda. 

* Hur ser du på pappersböcker och digitala böcker? Vad föredrar du? 

En sak jag älskar med böcker är just känslan, doften och den där upplevelsen som kommer tillsammans med en fysisk bok. Den går man tyvärr miste om genom den digitala boken, även om det såklart finns en praktisk fördel med digitala läsverktyg. Med en pappersbok följer så mycket mer än bara papper och text, och det vill jag inte vara utan.  

* Vilken/vilka klassiker läser du om och om igen? 

I skrivande stund är det främst fyra klassiker jag gång efter annan återvänder till. Boken ”Stolthet och fördom” och Jane Austen är en kär favorit sedan länge som jag gärna läser bara för att jag kan. En annan bok är ”Gösta Berlings saga” av Selma Lagerlöf; den minner om socken hemma i Värmland. Därutöver återvänder jag regelbundet och gärna till ”Svindlande höjder” av Emily Bronte och ”Jane Eyre” av Charlotte Bronte. 

* Finns det någon ”klassiker” som du vägrar att läsa? 

Inte vägrar läsa, men vissa klassiker läser man bara en gång. För mig är Steinbecks ”Möss och människor” ett sådant exempel.

* Vilken är den senaste riktigt, riktigt bra bok du läste? 

Detta kan vara en tiomiljonersfråga. Men en läsning som rotade sig långt inne – ett språk man inte glömmer – var Kjell Westös bok ”Den svavelgula himlen”.

* Hur långt måste man läsa innan man får ge upp om en bok? 

Det bestämmer var och en själv men för egen del vill jag i vart fall ge varje bok en ärlig chans. Jag har svårt att ge upp en bok som jag väl påbörjat eftersom jag vet att en del böcker har en viss startsträcka eller en tröskel som läsaren ska ta sig förbi. Sen är det givetvis som med övriga livet; allt har sin tid – så även när det kommer till böcker. Vissa böcker passar mer eller mindre bra för stunden och där man står i tillvaron, men kanske en annan dag är boken med stort B. Som svar på frågan tänker jag generellt att man behöver komma in en bit i boken för att kunna bilda sig en uppfattning, och kanske kunna formulera sitt ”varför inte” innan man lägger boken åt sidan. Hur långt som behövs, och var gränsen går vet man bara själv. För mig är det viktiga att läsningen är driven av lusten och glädjen att vilja läsa vidare. Njutläsning trumfar därför måste-läsning alla dagar.   

* Vad gör du med böcker du inte vill ha kvar? 

Lämnar in på loppis eller frågar någon (bok)vän som jag tänker kanske skulle vara intresserad.

* Vad läser du just nu? 

Har precis avslutat Jojo Moyes utgivna bok, nu översatt till svenska, ”Under Londons broar”. En riktig bokpärla om man gillar feelgood! Nu ska jag ta mig an någon ny bok, gäller bara att bestämma mig för vad…

* Vad kommer du ihåg av barndomars läsupplevelser, som gav dig hjärtklappning/äventyr/tröst? 

Jag har haft den stora förmånen (lyxen!) att växa upp tillsammans med bland annat Astrid Lindgrens karaktärer, och där minns jag särskilt att jag alltid ”skvatt” lite när grådvärgarna i Ronja Rövardotter dök upp i berättelsen. En annan läskig filur var ju också råttan Tjofsan i Nils Karlsson Pyssling. Men, dessa läskigheter till trots, känns det som en fantastisk rikedom att möta sagornas värld och upptäcka boken (inte minst språket) redan som barn.

* Vad är det för sorts böcker ni behöver just nu? 

Det är många böcker jag ”villhöver” (vill ha och behöver), och det ges ut många spännande och efterlängtade böcker framöver. Den här tiden på året längtar jag personligen extra mycket efter en riktigt bra feelgood- eller feelrealbok med rätt balans av värme, kärlek, humor och svärta. Och med ett språk som briljerar! En dra-mig-baklänges-bra bok helt enkelt.

* Vem skulle du vilja skrev ditt livs historia? 

Spännande – och svår – fråga! Det finns många författare som jag beundrar och gärna skulle vilja ge uppdraget… men jag får lov att återkomma när jag klurat färdigt.


Caroline hittar du på Instagram: / #carolinesbokhylla (Caroline Nilsson)