Fredrik Backman, Björnstad

Caroline Nilsson har läst och recenserat Fredrik Backmans bok, Björnstad

En puck, två mål och hela samhällets hjärta. Se upp; här blåser det upp till allvarsskurar och skrattorkan! 

Vi befinner oss i en liten stad där hockey inte bara är ett namn på ett spel – det är livet, ett samhälle och ja, allt. I Björnstad går laget före jaget och det pyr friskt ett mänskligt gift av stolthet. Tystnadskultur är här en levande vinstkultur. Det finns tusen sätt att dö på, men i Björnstad finns bara ett sätt att leva. 

I boken möter vi familjen Erdahl, där Pappa Peter som – i egenskap av f.d. hockeyproffs – ska bygga upp sin moderklubb och säkra stadens framtid. För ett juniorlag att bära en hel stads förhoppningar blir till en uppgift som i din tur leder till en våldsam handling. Vad är var och en redo att offra för att nå målet? 

Säga vad man vill om hockey, men detta är vansinnigt bra. Underhållningen skrattar mig dubbelvikt och gråtande. Rappheten och retoriken får mig att häpna.  

Det är (klock)rent, skickligt och snyggt. Och bara berättargreppet som sådant hyser alla applåder.  

En bok som siktar högt och träffar desto högre. Med klar precision träffar ord och vissa meningar bokstavligen som puckar i ansiktet.  

För mig tangerar denna bok många (viktiga) ämnen för gemene man och åldrar. Det är trovärdigt, känns nära och är skildrad på ett sätt som framkallar skrik, skratt och stora tårar.  

Det är förbryllande och uppfriskande läsning där läsaren får bli en del av handlingen och ett med dess modus. Jag är som i läslig extas.  

Backmans mästerverk är en läsupplevelse som varken backar eller klent bara duger; den tar stadigt sats åt det vi stavar succé! 

Bästa hälsningar, 
Caroline

PS/ ”HBO Nordics ”Björnstad”, baserad på Fredrik Backmans bok, är årets hittills solklart bästa svenska tv-serie”, skriver Aftonbladet i sin recension. Serien som släpptes 18 oktober.

FREDRIK BACKMAN (född 1981) har sedan debuten 2012 blivit ett internationellt fenomen. Fem av hans böcker har nått New York Times bästsäljarlista, de har översatts till fler än 40 språk och filmatiseringen av hans första bok En man som heter Ove Oscarsnominerades.