Bokhandlarn möter Viveca Sten

Just när skidsäsongen börjat i Åre hittas ett lik i en av liftarna. Kroppen är stelfrusen med läppar som smalnat av kylan. Mycket pekar på ett mord. Daniel Lindskog är inspektör vid Årepolisen och nybliven pappa. Hanna Ahlander har flytt till Åre efter att ha blivit dumpad och tvingats lämna sitt jobb på Citypolisen i Stockholm. Snart blir de båda två avgörande i utredningen kring den döda. Snön yr, temperaturen sjunker och allt fler svävar i livsfara. Hur många måste offras innan sanningen uppdagas?

”Offermakaren” är första delen i Viveca Stens nya serie Åremorden som utspelar sig i de jämtländska fjällen. Som alltid väver hon samman den storslagna naturen med starka karaktärer i en rafflande mordgåta som fullkomligt trollbinder läsaren.

Viveca Sten bor utanför Stockholm med man och tre barn. Sedan barnsben har hon tillbringat somrarna på Sandhamn i Stockholms skärgård, där hennes släkt har haft hus i flera generationer. 1917 köpte hennes farfars far Oscar och farfars mor Lagerta familjens släkthus av sonen till en mästerlots. Viveca har under många år arbetat som chefsjurist på olika företag, senast på PostNord (svensk-danska posten), och har tidigare givit ut flera juridiska fackböcker.

Hon har en jur kand vid Stockholms Universitet och är utbildad civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm. Hon har jobbat bl a som chefsjurist på Amadeus Scandinavia (SAS), LetsBuyit.com och senast på PostNord (svensk-danska posten).

Hur organiserar du din bokhylla?

Oj, svår fråga, vi har många olika bokhyllor hemma på olika platser. Ett urvalskriterium är aktualitet, dvs om det var länge sedan jag läste boken eller om den ännu inte är läst. Jag har en särskild bokhylla för böcker som ligger på vänt.

Vet du hur många böcker du har hemma?

Hmm, väldigt väldigt många.

Finns det några pinsamma böcker i din bokhylla?

Tror inte på pinsamma böcker, däremot finns det sådana som jag inte gillat.

Hur ser du på pappersböcker och digitala böcker? Vad föredrar du?

Jag läser alltid fysiska böcker, aldrig e-böcker. Däremot lyssnar jag på ljudböcker minst 1,5 timmar om dagen.

Vilken/vilka klassiker läser du om och om igen?

Nästan inga, det finns så många nya spännande böcker att njuta av.

Finns det någon ”klassiker” som du vägrar att läsa?

Idioten, har försökt flera gånger men gav upp till slut.

 Vilken är den senaste riktigt, riktigt bra bok du läste?

Jag älskade Circe, av Madeline Miller och även hennes första bok, Achilles song, som jag läste direkt efter.

Hur långt måste man läsa innan man får ge upp om en bok?

Ha ha, man kan ge upp efter första kapitlet om man vill.

Vad gör du med böcker du inte vill ha kvar?

Jag försöker ge bort dem.

Vad läser du just nu?

Jag lyssnar på Ödesmark av Stina Jackson och läser Flickebarn 291 av Ninni Schulman. Jag har alltid minst 2-3 böcker på gång.

Vad kommer du ihåg av barndomars läsupplevelser, som gav dig hjärtklappning/äventyr/tröst?

Jag älskade känslan av att vara innesluten i min egen värld dit ingen annan hade tillträde.

Vad är det för sorts böcker vi behöver just nu?

Alla slags böcker. Själv avstår jag dock från dystopier och domedagsskildringar, det räcker med att se nyheterna J

Vem skulle du vilja skrev ditt livs historia?

Det får bli min dotter Camilla Sten, hon är en bra mycket mer begåvad författare än sin mamma.