Tove Alsterdal, Rotvälta


Olof var bara fjorton år när han erkände mordet på en tonårsflicka, Lina Stavred.

Tjugotre år senare svänger han av E4:an i Ångermanland, in på småvägarna som leder till hans barndomshem. I duschen hittar han sin pappa död, mördad med en jaktkniv.

Polisen Eira Sjödin har just återvänt till uppväxtens Kramfors, för att finnas till hands för sin mamma. I undersökningen av mordet på Olofs far kommer hon allt närmare sitt eget liv.

Eira var nio år när Lina mördades.

Olof var pojken i hennes mardrömmar.

Rotvälta är den första boken i en ny serie som utspelar sig i Ådalen, i det norrländska skogslandet vid Ångermanälvens strand.

Tove Alsterdal

Tove Alsterdal har skrivit fem fristående spänningsromaner sedan debuten med Kvinnorna på Stranden 2009.

Innan dess arbetade hon som journalist och dramatiker i över tjugo år. Hon har varit nyhetsreporter och redaktör på radio och TV, krönikör, kulturrecensent och producent i starten av en ny TV-station. Som dramatiker har hon bland annat skrivit manus för radions julkalender och lovteater, pjäser och kabaréer för fria grupper och länsteatrar, samt filmmanus i olika samarbeten. Hon var redaktör för Liza Marklunds Annika Bengtzon-serie.

Tidigare arbetade hon bland annat som mentalskötare på Beckomberga sjukhus.

Tove är född 1960 i Malmö och uppvuxen framför allt i Jakobsberg, med rötter i Tornedalen och Värmland. Hon bor numera i Stockholm och delvis i Ådalen.

Tove Alsterdal är en av Sveriges främsta spänningsförfattare. Hennes böcker är prisbelönta i flera länder och ges ut på tjugofem språk.

Läs hennes hemsida här.

Sagt om boken

Anders Kapp har läst och recenserat Rotvälta,

Det är en solig dag i mitten av maj. 20-åriga Eira Söderberg står på gården och tittar på demonstrationståget, på fanorna som fladdrar i vinden, på flera tusen demonstranter. Det är hennes sista dag i livet, hon dödas av en rikoschett, ett skott avlossat av inkallad militär. Det är i Lunde i Ådalen, 14 maj 1931, då militären dödar henne och fyra demonstranter. Det är (än så länge) sista gången som militärmakt sätts in mot demonstrationer i Sverige. Eira blir en känd martyr och det är efter henne som Eira Sjödin, långt senare, får sitt förnamn och blir huvudpersonen i Tove Alsterdals nya bok Rotvälta, den första i en serie förlagd till Ådalen och något helt nytt i hennes författarskap.

Läs hela recensionen här.

Bokens Afton Live

Tove Alsterdal är gäst på Bokens afton Live, tisdag 20 oktober, kl 18.30. Tove finns på plats i butiken. Du kan välja mellan att vara med som publik i butiken eller att vara med på nätet.

Medverkan digital görs via ett ZOOM Webinar. Anslut dig här.

Biljetter:
För att deltaga på plats i butiken köper du biljetter i kassan eller i vår webbshop. (Begränsat antal biljetter)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *