Stefan Lindberg, Splendor

En majkväll 2017 stöter författaren Stefan Lindberg ihop med Mathias Splendor Johansson på en uteservering i Stockholm. Han har ett förflutet i en sekt – Paradiset – med megalomana ambitioner; man har använt en sinnesvidgande drog för att få själar, minne och framtid att flyta samman, och det visar sig snart att Splendor har kännedom om en förträngd händelse i Stefans förflutna.

Splendor är en roman som spränger autofiktionens gränser och försätter läsaren i ett tillstånd av absolut och hallucinatorisk närvaro. På en gång mysteriespel och kärleksberättelse pekar romanen ut en ny riktning i Stefan Lindbergs författarskap. Och återkopplar till dess rötter.

Splendor är nominerad till Augustpriset 2020 och är gäst på en Bokens Afton Live, 17 november, tillsammans med två andra Augustprisnominerade författare.

Stefan Lindberg

Stefan Lindberg, född 1971 i Alingsås, bor nu i Stockholm. Han debuterade 1999 med den mycket uppmärksammade novellsamlingen Tusen nålar.

Berättelser som debutbokens ”Klasskamrater”, i vilken huvudpersonen Mattis Lind en dag inser att allt har börjat om och han är tillbaka i lågstadiet igen, eller ”Fabrizio”, där två kusiner via radio och tidningar följer historien om en italiensk pojke som fastnat i en brunn, är moderna klassiker i det korta formatet.

I kärleksromanen Min Terapi, från 2002, flyter huvudpersonerna Ivar och Ida omkring i ett landskap mellan barndom och vuxenhet, jobbar på ostfabrik och spelar kort med grannarna tills den dag Ida försvinner och Ivar tvingas bota sin minnesförlust på ett vilohem bland de västgötska bergen.

Titelberättelsen i novellsamlingen I Gorans ögon, 2008, berättar om hur den misslyckade författaren Frans Högström plötsligt får en plats i fotbollslandslaget. Tyvärr tar hans modernistiska prosa stryk av de mastodontiska framgångarna, medan hans barndomsvän och anfallskollega Goran Stankovic drabbas av litteraturens gift.

I romanen Du vet väl om att du är värdefull är det den 22-åriga Malin som för ordet. Hon hänger vid konstgräsplanerna och sjöarna med sina kompisar Madde och Tanya i väntan på ett liv som aldrig tycks börja. Hon tar hand om sin arbetsskadade mamma och ligger med chefen tills hennes vrede, och ett märkligt inre ljus, får henne att ta de första stegen mot ett nytt liv.

2016 kom den thrillerlika dokumentärromanen Nätterna på Mon Chéri. Huvudperson är den mytomspunne ”33-åring” som var den förste att anhållas för Palmemordet. På grund av den uppmärksamhet som följde på utpekandet tvingades han fly till USA, där han senare själv blev mördad.

Stefan Lindberg verkar också som dramatiker och översättare och hans pjäser har spelats i såväl Sverige som utomlands. Han har under sin karriär också varit radiokrönikör, kulturjournalist och skrivarkurslärare.

2014 tilldelades han Lubbe Nordströms pris. Du vet väl om att du är värdefull och Nätterna på Mon Chéri nominerades båda till Tidningen VI:s Litteraturpris. Den senare nominerades även till Sveriges Radios Romanpris.

Sagt om boken

Anders Kapp har läst boken och skriver i sin recension ”Splendor av Stefan Lindberg är en av de nominerade till årets skönlitterära Augustpris. Det är en berättelse om Stefan Lindberg som under ett par år är maniskt upptagen av Mathias Splendor Johansson, en mystisk man som han träffar på krogen i maj 2017, en man som vet så mycket om Stefan som han inte kan veta, som känner Stefan från deras gemensamma tid på Berkeley, där Stefan aldrig varit. Det är text om upplösningen av gränser i tid och rum, mellan liv och död, på sätt och vis om ett Stockholm som förvandlats till Twin Peaks och inte minst om upplösningen av en författare som heter Stefan Lindberg.”

Läs hela recensionen här.