Glennon Doyle, Otämjbar

Otämjbar är en sinnlig, upprorisk och kärleksfull bok. Både en självutlämnande memoar och en obeveklig väckarklocka. Det är berättelsen om hur en kvinna kom till insikt om att en ansvarsfull mamma inte är någon som långsamt går mot döden för sina barn, utan en som visar dem hur man lever sitt liv fullt ut. Det är historien om att navigera sig fram efter en skilsmässa, bilda en ny familj och insikten om att en familjs väl och ve inte beror på dess struktur utan på varje familjemedlems förmåga att vara sig själv inför de andra. Det är också en beskrivning om hur vi alla kan börja lita på oss själva tillräckligt mycket för att våga sätta gränser och acceptera våra kroppar, vara stolta över vår ilska och omfamna våra krossade hjärtan och förlösa våra sannaste, vildaste instinkter så att vi blir de kvinnor som äntligen kan se oss själva i spegeln och säga: Där är Hon.  

Otämjbar lär oss att vara modiga. Som Glennon Doyle själv envist brukar säga: Ju modigare vi är, desto lyckligare blir vi.

Författaren

Glennon Doyle är författaren bakom New York Times-bestseller böckerna Untamed (utvald av Reeses Book Club), Love Warrior (Utvald av Oprahs Book Club) och Carry On Warrior. Som aktivist och opinionsmakare är Glennon grundare och ordförande för Together Rising som jobbar med välgörenhet på gräsrotsnivå och hittills samlat in över 25 miljoner USD till kvinnor, familjer och barn i kris. Glennon Doyle bor i Florida, USA, tillsammans med sin fru, fotbollsstjärnan Abby Wambach och tre barn sedan ett tidigare äktenskap.

Recension

Caroline Nilsson har läst boken och ropar: ”Jag sökte en läsupplevelse och fann något magiskt! Gimme! Gimmie! Gimme!” Läs hennes recension nedan.

Jag är som under attack.  

Denna bok har lika många delikata lager som en mångbottnad prinsesstårta. Varje skikt fyllt av något extra. Det är kraftfullt, levande och mina känslospröt når till max.  

Jag som läsare blir till ett med berättelsen som bär mig sida upp och sida ner. Så snart som bläcket tar vid stannas tiden och jag bara är – i boken, i språket och i författarens en smula underbara värld.  

Så, Otämjbar? Inburad, nycklar och fri. Tre akter och ett budskap. Läsaren får ta del av kärnfulla insikter, smärtsamma lärdomar och vackra tankar om människan, livet och världen utanför. Texter, ord och känslor som utmanar, uppmuntrar och utstakar väg för livets nyanser. Alltid med personlighet, äkthet och verklighet. Aldrig glättigt, platt eller naivt. Här finns moderskap, Cream cheese, algoritmer och sorg. Och här bor lyckostar, sandslott och pirr. Allt sprunget ur en bottenlös kärlek som slår mig likt en smocka från start. 

Detta är en pion bland tistlar, en självlysande discokula i ett strömlöst mörker och en väns hand när livet möter motvind. Jag omfamnas, omskakas och känner mig omåttligt överväldigad. Vad mer kan man önska av en bok i detta nu? 

Mina tankar vurpar av de insikter som kittlar mitt medvetande. Författarens ord nästlar sig in i min tankebubbla och gör varje dysterkvist bland själens grenar till en sprakade färgfest.  

Här bor en blick som gör trasigt till helt, fulländat och okrossbart. Vem är du bortom alla gränser? 

Rappt, retoriskt och rivigt rart bjuder författaren in och upp till läslig segerdans. Jag växer med bokens tecken, känslor och tankar. Boken bär mig, berättelsen när mig och orden ger mig livskraft. 

Mitt missmod stiger stadigt till eufori.  

Tredje akten nådd och jag blir till ett med pennan – och dess träffsäkra översättning – bakom texten. Min känslopalett skiftar mellan dur och moll i en skrivande tonart jag aldrig tidigare närmats i min bokhylla.  

Famlar efter ord, bläddrar febrilt i både vokabulär och alfabet. Boken förför mig, förtar allt omkring mig och förgör varje annan tanke som vill passera mitt medvetande i stunden.  

Jag sökte en läsupplevelse och fann något magiskt. Otämjbar – the winner who takes it all.