Håkan Nesser, Schack under vulkanen


”En skriftställares sista dagar och död” är titeln på en icke avslutad kortroman av den tämligen framgångsrike författaren Franz J Lunde. Texten framstår som en oroväckande skildring av Lundes egna upplevelser under hösten 2019, och så småningom hamnar manuset i händerna på kommissarie Gunnar Barbarotti.

Märkliga saker tycks tilldra sig i författarvärlden. Motvilligt dras Barbarotti in i skeendet, men borde han inte ägna sin tid åt viktigare saker? Under 2020 kommer också covid-19 in i bilden, och inte förrän på självaste nationaldagen har det förbryllande fallet fått sin mörka förklaring.

”Schack under vulkanen” är den sjunde boken i serien om kommissarie Barbarotti och hans kollega/sambo Eva Backman

Författaren

Håkan Nesser föddes 1950 i Kumla och arbetade som högstadielärare i Uppsala innan han blev författare på heltid. Han debuterade 1988 med kärleksromanen Koreografen. Den följdes av tio kriminalromaner om kommissarie van Veteeren, uppväxtskildringarna Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla och Skuggorna och regnet, den filosofiska thrillern Flugan och evigheten, brevromanen Kära Agnes!, novellsamlingarna Barins triangel och Från doktor Klimkes horisont, New York-romanen Maskarna på Carmine Street, London-romanen Himmel över London samt serien om kommissarie Gunnar Barbarotti i Kymlinge som nu är uppe i sju böcker. Därefter har Levande och döda i Winsford (2013), Elva dagar i Berlin (2015), Eugen Kallmanns ögon (2016), De vänsterhäntas förening (2018) och Halvmördaren (2019) utkommit.

Boken Intrigo, innehållande novellerna Rein, Kära Agnes, Ormblomman från Samarien, All information i fallet och den nyskrivna kortromanen Tom, utkom 2018. Dessa noveller ligger till grund för Intrigo-trilogin, internationella storfilmer regisserade av Daniel Alfredson och med bland andra Ben Kingsley och Tuva Novotny i rollerna.

I nya Schack under vulkanen återkommer Gunnar Barbarotti för sjunde gången.

Håkan Nessers böcker har sålt i över 20 miljoner exemplar världen över och blivit översatta till ett trettiotal språk.

Han är filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet.

Recensioner

Ingalill Eriksson har läst och recenserar här Håkan Nessers senaste bok.

Håkan Nesser har sin trogna läsekrets, läsare som följt honom i en kedja av ständigt nya böcker. Men det finns plats för fler, både nya böcker och nytillkomna läsare. Nessers språk är inbjudande. Lite korthugget och underfundigt, varmt och fantasifullt nydanande för varje gång.

På grund av den höga produktiviteten, har författaren en fördel i att kunna vara aktuell bland samhällshändelserna i bakgrunden till intrigerna. Deckarromanen ”Schack under vulkanen” innehåller tomma gator, armbågshälsningar och frustrerande restriktioner på grund av Corona-epidemin.  Bland annat.

Titeln på boken är kryptisk och manar till tolkning, i alla fall i efterhand, efter läsningen och upplösningen av deckargåtan. De utredande poliserna blir schack, nästan matt, av att inte komma vidare och finna svar. Läsaren dras med i en slags otålighet och oförmåga. Spänningen trissas upp. En annan tolkning av titeln är att det hela tiden pågår ett slags schackspel bland de inblandade. Fokus ligger på några försvunna författare. Ytterligare ett försvinnande och så en fjärde person, en dansk ung kvinnlig författare som dött. Nesser väcker frågan varför man skall ödsla tid på en gåta med några försvunna författare, en historia som hamnat i medieskugga bland gängkriminalitet och klimatkriser. Men så kommer så lösningen i slutet av boken, som ett slags vulkanutbrott. Spänningen i jordskorpan sprickar med hjälp av Nessers välkända poliser, Gunnar Barbarotti och Eva Backman och deras idoga arbete. Läsaren får klart för sig hur allt hör samman. Schackspelet är slut. Vi känner oss befriade.

Men hettan är stark. I lavan som bildlikt strömmar ut på slutet, finns en högst aktuell fråga i samhället, inte alls perifer och udda. Jaha, så kan det gå till i det fördolda! Håkan Nessers bok är en fantasiprodukt, en roman, men beklämmande och skrämmande i sin beskrivning av en del av verkligheten.

Ingalill Eriksson
2021-09-09

Anders Kapp har läst Nessers senaste bok och utbrister ”oöverträffat underhållande metaspänning!”

Den sjunde boken i Håkan Nessers serie om Gunnar Barbarotti och kollegan/sambon Eva Backman har en riktigt underhållande flerskiktad metakonstruktion med en författare som skriver om författare som skriver om författare och som leker med fiktionens fiktion på ett imponerande intelligent sätt. Att en författare med en sådan enorm produktion bakom sig fortfarande kan överträffa sig själv i kreativitet och berättarglädje borde vara omöjligt, men i nya Schack under vulkanen, som kom ut i dag, bevisar han att han faktiskt har den förmågan och den lusten. Att han dessutom är en benådad stilist bidrar till att läsarögonen glittrar av förtjusning.

I inledningen får vi träffa Franz J Lunde, efter sju romaner en hyggligt framgångsrik författare som dock befinner sig i en tydlig svacka, det har gått flera år sedan den senaste boken kom ut och han har idétorka. Nu har han ändå lovat sin förläggare ett manus till en kortroman innan jul och det är drygt två månader dit. Nog ska han kunna åstadkomma sextio eller sjuttio sidor innan dess.

Just nu ligger han på en hotellsäng med kläderna på och tittar på en fuktfläck i taket, ”vagt påminnande om ön San Tiago i ögruppen Kap Verde”. Tidigare på kvällen har han stått på scen under en författarkväll och är störd av en konstig fråga från en av åhörarna. Han är trött men börjar ändå skriva på ”En skriftställares sista dagar och död” som handlar om författaren John Leander Franzén som i inledningen ligger påklädd på en hotellsäng efter en konstig författarkväll hos Bibliotekets vänner i Ravmossen.

En tid senare, torsdagen den tjugoförsta november, framträder Lunde på biblioteket i Kymlinge. Samma underliga fråga dyker upp igen, nu är det tredje gången på olika författarkvällar på olika platser i Sverige. Han fortsätter att skriva på kortromanen i vilken Franzén nu uppträder på en författarkväll i Kymlinge. Han börjar bli rätt nöjd, en tredjedel klar som han mejlar till sin förläggare klockan tjugotre. Sedan försvinner han. Det dröjer en dryg vecka innan försvinnandet polisanmäls, hans vuxna dotter Viktoria som bor utomlands får inte kontakt med sin pappa och är orolig.

Det blir kriminalkommissarie Barbarotti som tar hans om utredningen. Hans kollega och sambo Eva är i Australien för att försöka hjälpa sin snart trettioårige son Kalle som häktats misstänkt för narkotikainnehav och misshandel av sin fru. Hon kommer att bli borta ett bra tag och Gunnar saknar henne.

Torsdag den femte december uppträder den hyllade poeten Maria Green på bygdegården i Gardeby i Västsverige, inte så långt från Kymlinge. Vid flera författarkvällar hon fått obehagliga hot. På söndagen polisanmäler Mirja Laine henne försvunnen. Det verkar inte finnas några samband mellan de två författarna.

Tiden går utan någon lösning, författarna är fortfarande försvunna och under våren stänger landet ner på grund av den uppblossande pandemin. I april försvinner också den kända litteraturkritikern Jack Walde i Stockholm.

Nu är Eva tillbaka från Australien och paret sliter med att finna några svar samtidigt som allt kompliceras av alla restriktioner. De försöker och misslyckas men försöker igen. Så småningom kommer de fram till en överraskande och obehaglig lösning. Desto mer behagligt är det att läsa berättelsen. Nesser är alltid en fantastisk stilist och i just den här serien odlar han en sorts lekfull omständlighet i språket som driver en stark läsglädje. Omistlig semesterläsning!

Anders Kapp, 2021-07-26
Text från bloggen Kapprakt

Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.