Monica läser Herngren och Zander

Moa Herngren, Skilsmässan (Roman)

Ingen kan som Moa Herngren skriva relationsromaner som berör. Bea och Niklas har varit gifta i 20 år. Han är barnläkare och hon jobbar åt Röda Korset, de har två tonårsdöttrar. Livet är ganska behagligt tycker hon, hon får sitt exklusiva kök efter lite tjat, ny soffa och saker från Svenskt Tenn. Deras hem är vackert. Bea älskar att göra om, köpa nytt. Niklas vantrivs på sitt stressiga jobb, han vill leva enkelt, göra spontana saker. Han drömmer om att ta med sin familj på tågluff i Europa på semestern. Hon vill bara vara på Gotland i hans föräldrars hus, göra sånt de alltid gjort, år efter år. Det är hans lön de lever på så han måste bita ihop. Bea tjänar inte så mycket på Röda Korset även om jobbet är viktigt i sig. En dag är Niklas borta, hon blir arg först, sedan rädd att det hänt honom något? Till slut svarar han på hennes många sms, han vill vara ifred, tänka över sitt liv, vad han vill med dem och framtiden. Hon förstår ingenting, har han hamnat i en livskris?

Så får man följa Niklas i flera kapitel, Han är konflikträdd, viker sig hellre än konfronteras. Bea styr och ställer. Nu har han nått smärtgränsen. Han vill skiljas meddelar han kallt. Dessutom har han träffat en ny kvinna. Han går vidare men Bea kraschar ihop.

En bok som det gör lite ont att läsa. Jag lider till en början med Bea som tappar allt, hela sin trygghet. Men är det alltid den som lämnar som är skurken. Vad kommer fram när man börjar skrapa på ytan.

Skickligt skrivet av Moa Herngren, en bok som kryper under skinnet på mig. Känner en viss olust av det jag läser. Hur långt får det gå innan man på riktigt börjar lyssna på varandra, innan det kanske är försent.

Joakim Zander, Ett ärligt liv (spänningsroman)

En ung man har sökt sig till Lund för att plugga juridik. Ingenting han egentligen känner för men något måste han sysselsätta sig med. Han tycker livet är tråkigt, vill att det ska hända saker. Han får hyra ett litet rum hos två rika killar som också pluggar juridik. Känner sig utanför, han hör inte riktigt dit i deras krets av umgänge med märkeskläder och gott om pengar. Av en slump åker han till Malmö för att uppleva en demonstration. En sådan som urartar, det blir bråk, stenkastning, bilbränder, poliserna är många fullt utrustade. Han känner att han är med om något häftigt även som han står där som iakttagare. Är ändå på väg att bli tagen av polis när en ung maskerad tjej räddar honom. Det är så han träffar Max, han blir presenterad för hennes gäng, Dinah, Robin och Gustav. De bor alla tillsammans i ett gammalt hus hos Charlie, en äldre man. De verkar ha gott om pengar, dricker champagne och äter lyxig mat. De är radikala och har spännande ideal som han lyssnar till. Han rycks med i deras livsstil. Det kommer fram att de är banditer. Stjäl från de som är rika, delar upp pengarna mellan sig efter att Charlie fått sin del för hyra, mat och alkohol. När han väl upptäcker vad han dragits in i är det försent att dra sig ur.

En spänningsroman utöver det vanliga, svår att pausa så jag sträckläser. Funderar på hur ska detta sluta? De fyra i banditgänget utför sina räder med jämna mellanrum, sedan försvinner de spårlöst, som skuggor. Han står där ensam kvar, lurad och utnyttjad. Lockelsen att leva utanför lagen krymper ihop till att bli en farlig värld av lögner och svek.

Har läst författarens tidigare böcker, Simmaren, Orten och Vännen. Alla lika läsvärda.

Monica Gullman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *