Hans Söderlund, Oviss destination


Emelie Sonell, Sveriges första kvinnliga statsminister, får under sin första tid vid makten tackla en global konflikt som ingen regeringschef någonsin hanterat. En oansenlig fridfull myr i övre Norrland blir världens brännpunkt efter en händelse som sänt chockvågor genom Vita huset, Pentagon och Kreml.

En internationell grupp utses som steg för steg förstår konsekvenserna för mänsklighetens utveckling och framtid. Samtidigt hotas allt av intriger och rävspel i den grad att civilisationen balanserar på randen till avgrunden.

Okänt besök är en rafflande sci-fi-thriller som beskriver det som skulle kunna hända i morgon.

Oviss destination (2022), är uppföljaren till Okänt besök (2021).

En brokig samling människor, ledda av den svenske polisen Johannes Karlfeldt, rusar genom sammetssvart världsrymd mot avlägsen destination. Många skulle säkert tappa fotfästet av rädslan för att aldrig mer få krama om nära och kära, uppleva doften av en härlig försommardag eller höra ljud från staden som vaknar till liv en tidig morgon.

En kamp för livet börjar på det ödsliga rymdskeppet byggt av en främmande civilisation. De befinner sig i en miljö de knappt lärt känna och som ruvar på vackra men även ohyggliga hemligheter. Hur klarar en människa av att på ett ögonblick rivas upp med rötterna, för att tvingas till ett helt annat liv? Vilka kommer överleva, vilka kommer dö?

Författaren

Hans Söderlund, 58 år och uppvuxen på Alnön utanför Sundsvall. Rymdäventyret med Neil Armstrongs första steg på månen gjorde ett så starkt intryck på honom att intresset levde kvar och har utvecklats sedan dess. Intresset för rymd och rymdfart kryddat med tre års enträgen nyfikenhet fick honom att börja skriva en spänningsroman, som blev debutromanen Okänt besök. Till vardags jobbar Hans med framtidsfrågor som IT-strateg. Bland annat har han utrett åt regeringen hur Sverige kan tillvarata användningen av artificiell intelligens.

Recension

Anders Kapp har läst författarens debutbok Okänt besök. Här är hans recension.

En stor rymdfarkost som landar på en okänd myr i övre Norrland. Det är upptakten för Hans Söderlunds debut med Okänt besök som kom ut i juni. Intuitivt känns det som en svår idé, något som kan bli rätt fånigt, i alla fall för en läsare som inte är någon stor fan av genren. Men min oro går snabbt över när jag kommer in i berättelsen som handlar mycket om konflikter på olika nivåer, från det lokala till det globala, som blir intressant läsning. Dessutom är fantasirikedomen stor när det gäller ny teknologi av olika slag och nya kommunikationsformer vilket blir riktigt underhållande. Debuten avslutas med en tydlig öppning för nästa bok där vi får berättelsens fortsättning.

Science fiction är inte en så stor genre för mig och därmed är också kunskapen begränsad. Naturligtvis älskade jag Jules Verne i ungdomen och Douglas Adams Liftarenböcker är favoriter som jag läst flera gånger. Annars är det mest några ryska författare som Isaak Asimov, Stanislaw Lem och bröderna Strugatskij som jag uppskattat men de, liksom Adams, använder formen mer för diskussioner om filosofi och samhälle på intressanta sätt än för teknologifantiserande förtjusning. Det finns också storslagna sagor som till exempel Star Wars- filmerna som jag tycker om. Osäker på om jag någonsin läst någon svensk sci-fi innan lag läste denna bok.

Rund midnatt är Pekka Samijärvi ute på fjället för att ta hand om en av sina renar som skadats av en järv när han ser ett ljus närma sig på den mörka himlen. Gymnasieeleverna Donald Eriksson och Jane Svensson är i natten på väg hem från en dans och ser samma ljus, de tror det är en komet, de ser ljuset röra sig ner mot marken tills det försvinner en bra bit bort. De åker dit och ser att ljuskällan på marken är flera hundra meter stor. På en svensk militär övervakningsstation visar radarn hur ett 400 meter stort föremål landat fjällvärlden i övre Norrland. Detsamma upptäcker både ryska och amerikanska övervakningssystem.

På morgonen ger sig Pekka ut på skotern igen och på en myr, Gullmyra, ser han den stora svarta farkosten i ett okänt material. Senare kommer den första polisen till platsen. Det är upptakten till berättelsen och snart kommer Gullmyra att finnas i centrum för världens intresse. Den militära närvaron är snart stor och dessutom samlas forskare inom olika områden från alla delar av världen.

Utmaningarna för blir prövande för Emelie Sonell, 31 år och landets nya statsminister sedan ett år tillbaka. Intresset från underrättelsetjänster i både öst och väst är stora, här finns potentiellt ny teknologi och nya material att upptäcka och utnyttja; de politiska påtryckningarna ökar från olika håll men hon tar strid för en internationell öppenhet i FNs regi.

Vi får följa undersökningarna av farkosten och parallellt de olika konflikter som uppstår kring händelsen. Författarens fantasirikedom kring farkostens innehåll är imponerande, ger lustfylld läsning, och de internationella konflikterna skildras på ett intressant sätt som också visar på väl genomförd research.

Jag var lite nervös innan läsningen, bland annat eftersom jag känner författaren vilket kan bli jobbigt om texten skulle visa sig vara dålig. Tack och lov var det inte så, det är en välskriven berättelse som gav mig en läsning jag verkligen uppskattade. Som jag skrivit om flera gånger under senare tid är egenutgivningen ofta originellare än förlagsutgivningen vilket den här boken är ett bra exempel på. Avslutningen är en rejäl cliff-hanger, en öppning för nästa bok som jag säkert också kommer att läsa.

Anders Kapp, 2021-08-08
Text från bloggen Kapprakt


Beställ/Reservera boken

Böckerna finns till försäljning i vår webbshop:
Oviss Destination
Okänt Besök
Spara 15% när du köper Paket båda böckerna, använd rabattkod ”HANS15” i kassan.

Vi kan även reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för leverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha leverans eller hämta i butiken.


1 kommentar på “Hans Söderlund, Oviss destination

Kommentarer stängda.