E. Lockhart, En familj av lögnare

Familjen Sinclair avslöjar aldrig sina hemligheter. Förrän nu.  

Välkommen till familjen Sinclair.
Folk ser oss som extraordinära. Vackra. Tragiska.
Du kanske tror att du vet allt om oss men sanningen är att du inte ens vet hälften.  

Vi bryter aldrig ihop, inte ens när någon sviker oss. 
Vi vacklar aldrig, inte ens när vi förlorar någon vi älskar.
Vi tappar aldrig greppet, inte ens när det finns blodspår i sanden.  

Kanske är det allt du behöver veta om oss.
Förutom att vi alltid har varit lögnare.    

E. Lockharts Vi var lögnare har blivit ett fenomen över hela världen. Nu kommer boken som berättar vad som hände tjugosju år tidigare. 

E. Lockhart (där E. står för Emily) har skrivit flera ungdomsböcker, bland annat serien om Ruby Oliver och Den ökända historien om Frankie Landau-Banks, som var en Michael L. Printz Award Book, finalist i National Book Award och som vann ett Cybils Award för Best Young Adult Novel. Boken om Frankie Landau-Banks utkom på svenska i maj 2015.

Kanske är det allt du behöver veta gavs ut på engelska i maj 2014 och på svenska i oktober samma år. Den har hyllats i såväl press som sociala medier, och har vunnit ett stort antal utmärkelser under året. Bland annat utsågs den till årets bästa ungdomsroman av Amazon och till en av årets “It”-böcker på Goodreads. Den har legat åtskilliga veckor på New York Times Bestseller List.

Hösten 2017 kom thrillern Fejk, inspirerad av Patricia Highsmiths Mr Ripley.

Läs mer om författaren på emilylockhart.com och följ @elockhart på Twitter.

Recension

Alldeles i början av boken finns en karta över en ö vid den amerikanska Atlant-kusten i Massachusetts. På ön finns tennisbana, stränder, bryggor, båthus, bostadshus och klippor. I havet simmar en haj, vars fena sticker upp ovan vattenytan. Författaren har också skrivit ut ett släktträd över familjen Sinclair, allt för att läsaren skall kunna orientera sig, när dramatiken drar igång. Det är en slags objektiv ram till det turbulenta skeendet.

Vi får också veta att boken är en uppföljare till bäst-säljaren ”Vi var lögnare”/”Kanske är det allt du behöver veta”. Den boken gavs ut under två olika titlar i massupplagor. Nu skall vi få fördjupa oss, utlovar förläggaren och författaren e Lockhart. Av någon anledning skriver hon inte ut hela sitt namn, men hon heter Emily enligt sista sidan. Lite mystiskt är det ända från början och värre blir det.

Huvudpersonen Caroline Sinclair är 17 år, då det begav sig. Hon är född 1970 och kallas Carrie. Hon vet inte om hon kan utlova att vara helt ärlig, eftersom hon varit en lögnare i hela sitt liv, i likhet med så många andra i familjen. Men hon skall göra ett försök. Det handlar bland annat om ett mord.

Det som göms i snö, kommer upp i tö, brukar vi säga. Men liknelsen med snötäcket och upptiningen och snösmältningen som avslöjande av sanningen gäller inte här. Delvis är det en fråga om klimat. Sanningen har följt med i havsdjupet bland hajar i Atlanten. En mördad man sägs ha blivit uppäten av hajar i havet. Bevis i mordfrågan finns på land, men dessa bevis döljs mycket skickligt av syskon och föräldrar.

Författaren väcker en intressant fråga. Går det att leva vidare, lycklig, om ens onda gärning aldrig uppdagas? Eller gnager samvetet inifrån, bakom alla skyddande lögner från en rik högstatus-familj?

Gärningsmannen/kvinnan knaprar sömnmedel och andra piller i många år. Oron växer trots, eller snarare i takt med, droganvändningen, som startade redan före dådet. Den lögnaktiga familjens skydd rämnar så småningom. Pillerätandet avtar hos huvudpersonen. Och vi får nästan veta hur det går.

Recension skriven av Ingalill Eriksson, den 25 juni 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *